Προσαρμογή Παράλληλου Συστήματος Αρχείων για την Παροχή Υπηρεσίας Αποθήκευσης Αντικειμένων πάνω από Δίκτυο Περιοχής Αποθήκευσης - Χατζημίχος, Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Τεχνολογίας Πληροφορικής και Υπολογιστών. Εργαστήριο Υπολογιστικών Συστημάτων, 2015)
Η αποθήκευση αντικειμένων (object storage) είναι μία πολύ δημοφιλής αρχιτεκτονική αποθήκευσης, καθώς επιτρέπει την οργάνωση τεράστιας ποσότητας δεδομένων, υποστηρίζοντας την εύκολη επεκτασιμότητα της υποδομής με σχετικά χαμηλό κόστος. Τα παραπάνω πλεονεκτήματα ώθησαν πολλές υπηρεσίες να επιλέξουν να υιοθετήσουν αυτήν την τεχνολογία για τις αποθηκευτικές ανάγκες τους. Παρόλα αυτά, πολλοί οργανισμοί έχουν ήδη εγκαταστήσει Δίκτυα Περιοχής Αποθήκευσης (Storage Area Networks), οι οποίες είναι λύσεις αποθήκευσης που βασίζονται σε αποθήκευση σε συσκευές μπλοκ (block storage). Αν και οι Περιοχές Δικτύων Αποθήκευσης έχουν γενικά μεγαλύτερο κόστος και δεν είναι το ίδιο εύκολα επεκτάσιμες, ταυτόχρονα το υλικό τους είναι πιο αξιόπιστο και ανεκτικό σε σφάλματα (fault-tolerant). Επιπλέον, το κόστος και η πολυπλοκότητα των SANs έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Η παρούσα διπλωματική εργασία παρουσιάζει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας αρχιτεκτονικής για την παροχή υπηρεσίας αποθήκευσης σε αντικείμενα πάνω από Δίκτυο Περιοχής Αποθήκευσης. Ειδικότερα, επικεντρώνεται στην παροχή εικονικών δίσκων για Εικονικές Μηχανές (VMs) σε υποδομές υπολογιστικού νέφους (cloud computing). Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιήσαμε το παράλληλο σύστημα αρχείων OCFS2, τροποποιώντας το σε μικρό βαθμό για να αυξήσουμε την επίδοσή του στο σενάριο χρήσης μας. Οι πρώτες μετρήσεις δείχνουν ότι η προσαρμογή μας είναι ταχύτερη έως και κατά 30% στις μεμονωμένες εντολές Ε/Ε.