Σχολείο και Γειτονιά. Τα Δημοτικά Σχολεία της γειτονιάς των Εξαρχείων. Κοινωνικός εξοπλισμός και κοινωνικός πυκνωτής; - Καραμπίνη, Ζωή (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2014)
Η παρούσα εργασία επιχειρεί να διερευνήσει τη συνάντηση της σφαίρας του σχολικού περιβάλλοντος με το κοινωνικό περιβάλλον της γειτονιάς, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές διεργασίες που συγκροτούν το περίγραμμα και το περιεχόμενο της ενότητας του σχολείου και της ενότητας της γειτονιάς. Ο βασικός προβληματισμός έγκειται στους τρόπους με τους οποίους το σχολείο συμβάλλει στην πυκνότητα και ποικιλία των τοπικών σχέσεων. Όπως αποδεικνύεται, η οργανωτική δυναμική του δημόσιου σχολείου, το «άνοιγμα» του σχολείου στη γειτονιά και η διατήρησή του ως κοινωνικός πυκνωτής της γειτονιάς αποτελούν τρεις πτυχές του ίδιου ζητήματος: της συνεκτικής αλληλεπίδρασης του σχολείου με την κοινωνία.