Ενεργειακός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός για την αξιοβίωτη ανάπτυξη της Νισύρου - Παφίλης, Απόστολος (other, 2014)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί ο ενεργειακός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός για την αξιοβίωτη ανάπτυξη της Νισύρου. Ο σχεδιασμός αυτός βασίζεται πάνω σε δύο κύριους άξονες : την ενεργειακή αυτονομία του νησιού και την ορθολογική διαχείριση των αστικών στερεών απορριμμάτων. Στο δρόμο για την ενεργειακή αυτονομία και την ορθολογική διαχείριση των αστικών στερεών απορριμμάτων του νησιού εξετάζεται η λειτουργία διαφόρων συστημάτων που αποσκοπούν στην εναρμόνιση του σχεδιασμού για την αξιοβίωτη ανάπτυξη της Νισύρου με τις πολιτικές και τα μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα κράτη – μέλη της και έχουν υιοθετηθεί από την χώρα μας. Στην παρούσα μελέτη εξετάζεται η λειτουργία τεσσάρων διαφορετικών συστημάτων που αποσκοπούν στην ανάπτυξη της περιοχής μελέτης και στην προστασία του φυσικού της περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα εξετάζεται η δυνατότητα ανάπτυξης ενός συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βασιζόμενο σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το οποίο θα εγγυάται την ενεργειακή αυτονομία του νησιού και την απεξάρτηση του από τις μέχρι σήμερα ρυπογόνες μεθόδους ηλεκτροπαραγωγής. Παράλληλα μελετάται η δυνατότητα κάλυψης των απαιτήσεων για Ζεστό Νερό Χρήσης μέσω θερμικών ηλιακών συστημάτων και η μέθοδος της αφαλάτωσης για την κάλυψη των αναγκών του νησιού σε πόσιμο νερό. Τα τρία αυτά συστήματα δύναται να εγγυηθούν την ενεργειακή αυτονομία της Νισύρου, ενώ στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων εξετάζεται η δυνατότητα εφαρμογής ενός προγράμματος Διαλογής στην Πηγή του ανακυκλώσιμου και οργανικού κλάσματος του συνόλου των Αστικών Στερεών Απορριμμάτων του νησιού. Η βιωσιμότητα όλων των προτεινόμενων συστημάτων αξιολογείται με βάση οικονομικά κριτήρια. Η εργασία αποτελείται από πέντε κύρια μέρη. Στο πρώτο μέρος πραγματοποιείται η καταγραφή της παρούσας κατάστασης της περιοχής μελέτης. Αρχικά αναφέρονται γενικές πληροφορίες για την περιοχή μελέτης και στην συνέχεια αναλύεται το υφιστάμενο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής, υδροδότησης και διαχείρισης στερεών αποβλήτων του νησιού και καταγράφονται οι παρούσες ανάγκες της περιοχής μελέτης για ηλεκτρική ενέργεια, πόσιμο νερό και Ζεστό Νερό Χρήσης. Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει εκτιμήσεις σχετικά με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, τις ανάγκες σε πόσιμο νερό, τις ανάγκες για θέρμανση νερού και την παραγόμενη ποσότητα απορριμμάτων το 2020. Οι εκτιμήσεις για την μελλοντική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας βασίζονται στο μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας που παρατηρείται στη Νίσυρο τα τελευταία χρόνια, ενώ οι εκτιμώμενες ανάγκες για πόσιμο νερό, θέρμανση νερού και παραγωγή αστικών στερεών απορριμμάτων βασίζονται στην προσδοκώμενη αύξηση του πληθυσμού την τρέχουσα δεκαετία. Στο τρίτο μέρος παρουσιάζονται τα συστήματα που προτείνονται για την επίτευξη της ζητούμενης ενεργειακής αυτονομίας και ορθής διαχείρισης των στερεών απορριμμάτων της περιοχής μελέτης, ενώ το τέταρτο μέρος περιλαμβάνει την ανάλυση της λειτουργίας των συστημάτων αυτών και την αξιολόγηση της βιωσιμότητας τους ως οικονομικές επενδύσεις. Το πέμπτο και τελευταίο μέρος της παρούσας εργασίας περιλαμβάνει μια σύνοψη των σημαντικότερων αποτελεσμάτων της ανάλυσης που προηγήθηκε και την παράθεση των συμπερασμάτων που προέκυψαν από την μελέτη αυτή.