Οικονομοτεχνική αξιολόγηση μονάδας παραγωγής βιοαιθανόλης από διατροφικά απορρίμματα - Παπαγιαννακοπούλου, Πηνελόπη (Εθνικό Μετσόβιο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2014)
Η παρούσα εργασία αποσκοπεί στην αξιολόγηση της δυνατότητας αξιοποίησης των διατροφικών απορριμμάτων που παράγονται καθημερινά στους Δήμους της Π.Ε. Δυτικής Αττικής και της Π.Ε. Δυτικός Τομέας Αθηνών, προς παραγωγή βιοαιθανόλης. Πιο συγκεκριμένα, αξιολογείται η βιωσιμότητα ενός επενδυτικού σχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει την ξήρανση των διατροφικών απορριμμάτων στην πήγή παραγωγή τους και την επεξεργασία τους, από ειδική μονάδα, προς παραγωγή βιοαικανόλης 2ης γενιάς. Μετά την εκτίμηση του θεωρητικού δυναμικού ξηρής βιομάζας, το οποίο θα τροφοδοτει τη μονάδα επεξεργαςίας, πραγματοποιήθηκε διαστασιολόγηση της μονάδας, βάσει της σύστασης του υποστρώματος. Συγκεκριμένα, η δυναμικότητα της μονάδας προκύπτει ίση προσ 3.231.072 lt αιθανόλης το χρόνο, ενώ η απόδησή της σε βιοαιθανόλη 188,8 lt ανά τόνο ξηρής βιομάζας. Η βιωσιμότητα του επενδυτικού σχεδίου αξιολογήθηκε μέσω της κατάστρωσης πίνακα ταμειακών ροώνκαι της χρήσης δύο οικονομικών κριτιρίων, της Καθαρής Παρούσας Αξίας (ΚΠΑ) και του Εσωτερικού Βαθμού Απόδοσης (ΕΒΑ). Από την ανάλυση που πραγματοποιήθηκε προέκυψε ότι η δημιουργία μονάδας παραγωγής βιοαικανόλης από ξηρά διατροφικά απορρίμματα είναι βιώσιμη από οικονομικης πλευράς, υπό συγκεκριμένες παραδοχές και προϋποθέσεις. Μέσω κατάλληλων χρηματοδοτικών σχημάτων, τέτοιου είδους επενδύσεις μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για τις αστικές περιοχές, προωθώντας παράλληλα την προστασία του περιβάλλοντος και τη μετάβαση σε έανα νέο μοντέλο παραγωγής που θα έχει ως πρωταρχικό στοιχείο την αξιοποίηση των αποβλήτων προς παραγωγή πολύτιμων υλικών.