Πειραματική διερεύνηση υπερπήδησης και ανάκλασης κυμάτων υπό πλάγια πρόσπτωση σε κυματοθραύστη θωρακισμένο με τετράποδα - Σταθάς, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών.Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος . Εργαστήριο Λιμενικών Έργων, 2014)
Στην παρούσα διπλωματική παρουσιάζεται η πειραματική διερεύνηση του φαινομένου της ανάκλασης και της υπερπήδησης θαλάσσιων κυματισμών σε θωρακισμένου με τετράποδα κυματοθραύστη. Για τη διενέργεια των πειραμάτων αξιοποιήθηκε τρισδιάστατο φυσικό προσομοίωμα του λιμένα Μαύρης Λιμνώνας, Σφακίων, το οποίο κατασκευάστηκε σε κλίμακα 1:75. Όλα τα πειράματα έλαβαν χώρα στο Εργαστήριο Λιμενικών Έργων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής είναι η μελέτη της ανάκλασης και της υπερπήδησης των κυματισμών για τρεις διαφορετικές διευθύνσεις πρόσπτωσης. Εν συνεχεία γίνεται προσπάθεια η ανάκλαση και η υπερπήδηση να συσχετιστούν με άλλες παραμέτρους καθώς και να συγκριθούν τα αποτελέσματα που μας δίνουν με άλλες θεωρητικές σχέσεις από τη διεθνή βιβλιογραφία. Αρχικά στην εργασία αναφέρονται θεωρητικά στοιχεία που σχετίζονται με τους θαλάσσιους κυματισμούς και τα φαινόμενα της ανάκλασης και της υπερπήδησης ενώ γίνεται και μία σύντομη περιγραφή των πειραματικών διατάξεων και της πειραματικής διαδικασίας. Εν συνεχεία παρουσιάζονται υπό μορφή διαγραμμάτων και πινάκων τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τις μετρήσεις. Ακολουθεί η επεξεργασία τους και η σύνταξη διαγραμμάτων συσχέτισης του συντελεστή ανάκλασης και της υπερπήδησης με άλλες παραμέτρους αλλά και μεταξύ τους. Τέλος αναφέρονται κάποια γενικά συμπεράσματα τα οποία βγαίνουν από τη μελέτη των αποτελεσμάτων που προέκυψαν.