Πειραματική Διερεύνηση Χαρακτηριστικών Συμπιεστότητας της Μάργας του Ισθμού Κορίνθου - Αβακιάν, Κεβόρκ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλειών Μεταλλουργών, 2014)
Στην παρούσα Διπλωματική εργασία ερευνώνται τα φυσικά και εγγενή χαρακτηριστικά συμπιεστότητας της μάργας. Συγκεκριμένα το εδαφικό υλικό που εξετάσθηκε ήταν η Μάργα του Ισθμού της Κορίνθου, πάνω στην οποία πραγματοποιήθηκαν δοκιμές συμπιεσομέτρου σε φυσικά και αναζυμωμένα δείγματα. Επίσης έγινε επεξεργασία των αποτελεσμάτων παλαιότερων δοκιμών σε υλικά από τη Λαμία και τον Ισθμό Κορίνθου. Αρχικά παρουσιάζεται μια βιβλιογραφική αναφορά στη συμπεριφορά των αργιλικών υλικών, βάσει της οποίας γίνεται η επεξεργασία των αποτελεσμάτων. Στη συνέχεια περιγράφονται οι δοκιμές κατάταξης με τις οποίες προσδιορίζονται τα όρια Atterberg, το Gs και η κοκκομετρία του υλικού. Στη συνέχεια, αφού γίνει η περιγραφή της πειραματικής διαδικασίας που ακολουθήθηκε, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των δοκιμών συμπιεσομέτρου. Παρατίθενται τα διαγράμματα των καμπυλών στερεοποίησης και η κανονικοποιημένη τους μορφή με τη χρήση του δείκτη κενών Iv. Οι κανονικοποιημένες αυτές καμπύλες συγκρίνονται με την προβλεπόμενη από τη βιβλιογραφία καμπύλη για τα αργιλικά υλικά. Τέλος, γίνεται ο σχολιασμός όλων των αποτελεσμάτων και η σύγκρισή τους με όσα προβλέπει η θεωρία για τα αναζυμωμένα εδαφικά υλικά.