Επιρροή των τοιχοπληρώσεων στη σεισμική συμπεριφορά κτηρίων από οπλισμένο σκυρόδεμα. - Σπύρου, Δανάη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας, 2014)
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η επιρροή των τοιχοπληρώσεων στη σεισμική συμπεριφορά κτηρίων από οπλισμένο σκυρόδεμα με βάση τις διατάξεις του ΚΑΝ.ΕΠΕ. για υφιστάμενα κτήρια και του Ευρωκώδικα 8 για νέα. Καταρχάς, γίνεται εκτενής αναφορά στις διατάξεις του Ευρωκώδικα 8 για τις δυσμενείς επιδράσεις των τοιχοπληρώσεων τόσο στο σύνολο του κτηρίου (ακανονικότητα), όσο και σε τοπικό επίπεδο. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται οι βασικές αρχές αποτίμησης και ανασχεδιασμού σύμφωνα με τον Ευρωκώδικα 8 και γίνεται σύντομη περιγραφή των τριών σταθμών επιτελεστικότητας. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά στο είδος και τους τρόπους συλλογής των απαιτούμενων στοιχείων και πληροφοριών που αφορούν στο υπό μελέτη κτίριο, το εύρος και η ακρίβεια των οποίων καθορίζουν το λεγόμενο «Επίπεδο Γνώσης» (Ε.Γ.). Στη συνέχεια, παρατίθενται οι διατιθέμενες μέθοδοι ανάλυσης του δομήματος πριν και μετά την επέμβαση, ενώ η ανελαστική στατική ανάλυση, όπως προβλέπεται στον Ευρωκώδικα 8, παρουσιάζεται διεξοδικά. Τέλος, γίνεται αναφορά στην όλη λογική ελέγχου των οριακών καταστάσεων βάσει των αντίστοιχων κριτηρίων αποδοχής, όπως περιγράφονται στο Μέρος 3 του Ευρωκώδικα 8, για την αποτίμηση της επάρκειας των μελών του φορέα. Επιπλέον γίνεται εκτεταμένη αναφορά στην προσομοίωση των τοιχοπληρώσεων σύμφωνα με τον ΚΑΝ.ΕΠΕ. και ορισμένες σχετικές μελέτες από τη διεθνή βιβλιογραφία. Ακολουθεί η ανάλυση τεσσάρων υφιστάμενων κτηρίων κατασκευασμένων τη δεκαετία του 1970 και μελετημένων με τους κανονισμούς σκυροδέματος του 54’ και του αντισεισμικού του 59’. Τα κτήρια επιλέχθηκαν έτσι ώστε να υπάρχει ποικιλία ως προς το σχήμα, την επιφάνεια και το ύψος του κτηρίου. Έγινε ανελαστική στατική ανάλυση των κτηρίων με προσομοίωση του γυμνού φορέα και του φορέα με τοιχοπληρώσεις για δύο τιμές μέσης θλιπτικής αντοχής, προκειμένου να γίνει η αποτίμηση της φέρουσας ικανότητάς τους για τους στόχους αποτίμησης Β2 και Γ1 που προβλέπει ο ΚΑΝ.ΕΠΕ για υφιστάμενα κτήρια. Στη συνέχεια έγινε σύγκριση των αντίστοιχων καμπυλών ικανότητας για τις τρεις περιπτώσεις προσομοίωσης και προέκυψαν συμπεράσματα για την επιρροή των τοιχοπληρώσεων στην δυσκαμψία και στη μέγιστη αντοχή του κάθε φορέα. Τέλος, για τα δύο από τα τέσσερα κτήρια έγιναν παραμετρικές αναλύσεις των κτηρίων για διάφορα ποσοστά των τοιχοπληρώσεων σε κάθε όροφο και για έκκεντρη διάταξη αυτών και προέκυψαν αποτελέσματα για την επιρροή του ποσοστού και της θέσης των τοιχοπληρώσεων στην στρεπτική απόκριση του φορέα. Ακόμα εξετάστηκε η επιρροή της αφαίρεσης τοιχοπληρώσεων καθ’ ύψος του κτηρίου στις μετακινήσεις και στις στροφές των κτηρίων.