Συσχέτιση αλλαγής της ποιότητας των υδάτων της λίμνης Παμβώτιδας με τις μεταβολές που επήλθαν στις χρήσεις/κάλυψη γης στη λεκάνη απορροής της για το χρονικό διάστημα 1984-2014 - Κόκκαλη, Φωτεινή (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2015)
Η συγκεκριμένη εργασία διερευνά τις σχέσεις ανάμεσα στις αλλαγές που επήλθαν στην ποιότητα των υδάτων της λίμνης Παμβώτιδας και στις μεταβολές που έχουν επέλθει στις χρήσεις/κάλυψη γης σε επίπεδο λεκάνης απορροής κατά το χρονικό διάστημα 1984–2014. Η λίμνη Παμβώτιδα αποτελεί αφενός πόλο έλξης ποικίλων κοινωνικοοικονομικών δραστηριοτήτων και αφετέρου ευαίσθητο υπό προστασία οικοσύστημα (Natura 2000). Μέχρι σήμερα δεν έχει διεξαχθεί καμία μελέτη η οποία να επιχειρεί με χρήση σύγχρονων εφαρμογών τηλεπισκόπησης, GIS και στατιστικής ανάλυσης την αναζήτηση μεθόδων πρόβλεψης της “αποτύπωσης” των όποιων αλλαγών στις χρήσεις/ κάλυψη γης στην ποιοτική κατάσταση των υδάτων της λίμνης σε επίπεδο λεκάνης απορροής. Στις βασικότερες αλλαγές που επήλθαν στις χρήσεις/κάλυψη γης περιλαμβάνεται η έντονη αύξηση της αστικής κάλυψης (+53,4%), η μείωση της εκτατικής βόσκησης και η μεταβολή της από κυρίως μη σημειακή σε σημειακή πηγή ρύπανσης, η σταθερή και έντονη παρουσία γεωργικών καλλιεργειών και η συρρίκνωση των δασικών εκτάσεων (-16%) για το χρονικό διάστημα μελέτης. Κατά την ανάπτυξη της αντίστοιχης μεθοδολογίας θεωρήθηκε ότι οι χρήσεις/κάλυψη γης αποτελούν την ανεξάρτητη μεταβλητή και η εκάστοτε φυσικοχημική παράμετρος την εξαρτημένη μεταβλητή.