Διαχείριση αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (Α.Η.Η.Ε) σε Ελλάδα και Ευρώπη - Αναστασοπούλου, Άννα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2014)
Η σωστή διαχείριση και αξιοποίηση των στερεών αποβλήτων συνθέτουν μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η παγκόσμια κοινότητα. Τα Απόβλητα Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) αποτελούν ένα σημαντικό ρεύμα των στερεών αποβλήτων, καθώς οι ποσότητες τους ολοένα και αυξάνουν λόγω των τεχνικών και τεχνολογικών εξελίξεων. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις επικίνδυνες ουσίες, που περιέχουν, οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ένωση, να χαρακτηρίσει τα ΑΗΗΕ ως ρεύμα προτεραιότητας σε ψήφισμα του Συμβουλίου το 1997 και να εκδώσει την Οδηγία 2002/96/EK σχετικά με τη διαχείρισή τους. Όμως, λίγα ευρωπαϊκά κράτη έχουν υιοθετήσει εξελιγμένες διαχειριστικές πρακτικές. Συχνό είναι το φαινόμενο των παράνομων εξαγωγών μεγάλων ποσοτήτων ΑΗΗΕ προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η επεξεργασία τους γίνεται με συνθήκες αμφίβολης ποιότητας και ασφάλειας. Σκοπός αυτής της εργασίας είναι μέσα από τη μελέτη της υπάρχουσας κατάστασης, να εντοπιστούν τα τρωτά της σημεία και να διατυπωθούν νέοι τρόποι και προτάσεις για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ΑΗΗΕ με το μικρότερο περιβαλλοντικό κόστος.