Μελέτη των ελαστικών σταθερών ινώδους σύνθετου υλικού με χρήση του επταφασικού μοντέλου με ενδιάμεση φάση - Κουρουτζόγλου, Ευθαλία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τομέας Μηχανικής, 2014)
Σε αυτή τη μεταπτυχιακή εργασία, αναπτύχθηκαν θεωρητικές εκφράσεις για την πρόβλεψη των ελαστικών σταθερών ενός ινώδους σύνθετου υλικού. Για την ανάπτυξη του μοντέλου χρησιμοποιήθηκε η έννοια της ενδιαμέσου φάσης ανάμεσα στις ίνες και τη μήτρα. Αυτό το μοντέλο θεωρεί ότι το σύνθετο υλικό αποτελείται από εφτά φάσεις , δηλαδή, ίνα-ενδιάμεση φάση-μήτρα-ενδιάμεση φάση-ίνα-ενδιάμεση φάση-μήτρα.Η ενδιάμεση φάση είναι το τμήμα της πολυμερικής μήτρας που κείται κοντά στην επιφάνεια της ίνας. Στην παρούσα μελέτη θεωρούμε ότι η ενδιάμεση φάση είναι ανομοιογενής με συνεχώς μεταβαλόμενες μηχανικές ιδιότητες. Για τον προσδιορισμό των ελαστικών σταθερών και του λόγου Poisson του σύνθετου υλικού συνολικά ελήφθησαν υπόψη διαφορετικοί νόμοι μεταβολλών. Για τον προσδιορισμό του πάχους της ενδιάμεσης φάσης χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της θερμικής ανάλυσης. τα αποτελέσματα που εξήχθησαν συγκρίθηκαν με τις αντίστοιχες τιμές άλλων μοντέλων όπως επίσης και με πειραματικά δεδομένα.