Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας την περίοδο 2007-2013, με τη χρήση αριθμοδεικτών - Ιωάννου, Ιωάννα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2014)
Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας είναι η παρουσίαση, η ανάλυση και εξαγωγή συμπερασμάτων, που αφορούν τον κλάδο ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, σε μία περίοδο διεθνών και κυρίως εγχώριων αλλαγών εξαιτίας της κοινωνικοοικονομικής κρίσης. Συγκεκριμένα αυτό γίνεται με τη χρηματοοικονομική ανάλυση των τεσσάρων ισχυρότερων εταιρειών του κλάδου ιδιωτικής υγείας (ΥΓΕΙΑ Α.Ε., ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ Ε.Α.Ε., EUROMEDICA Α.Ε., ΙΑΣΩ Α.Ε.), με τη χρησιμοποίηση αριθμοδεικτών, πριν και μετά τη Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης της Ελλάδος από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (2010). Η εργασία αναφέρεται στην επταετία 2007-2013, ενώ οι πηγές προέλευσης των πληροφοριών είναι κυρίως από την ελληνική και ξένη βιβλιογραφία και αρθογραφία και από τις σελίδες των εξεταζόμενων εταιρειών στο διαδίκτυο και τα ετήσια ενημερωτικά τους δελτία. Αρχικά ορίζεται το θεμελιώδες αγαθό υγεία και γίνεται μία σύντομη αναφορά στα συστήματα υγείας των παρακάτω χωρών: Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Σουηδία. Στη συνέχεια παρουσιάζεται αναλυτικότερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) της Ελλάδας καθώς και η οργάνωση των υπηρεσιών υγείας σε 5 βασικές κατηγορίες. Επίσης γίνεται αναφορά στην οργάνωση και την διάρθρωση των βασικών χαρακτηριστικών του Ελληνικού Ιδιωτικού Τομέα Υγείας και καταγράφονται οι βασικότεροι παράγοντες ζήτησης των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας. Στο τέλος της ενότητας παρουσιάζεται μια σύντομη αναφορά στην προσφορά των Ιδιωτικών Υπηρεσιών Υγείας και στον μεταξύ τους ανταγωνισμό. Στο τρίτο κεφάλαιο καταγράφονται και αναλύονται οι σημαντικότερες διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα και πως αυτές σχετίζονται με την οικονομική κρίση. Στη συνέχεια αναλύονται οι εγχώριες δαπάνες υγείας και η ενότητα ολοκληρώνεται με τη σύγκριση των δαπανών υγείας της Ελλάδας, ως ποσοστό του Α.Ε.Π., με χώρες του Ο.Ο.Σ.Α. . Η παρουσίαση των τεσσάρων εταιρειών καταγράφεται στο επόμενο κεφάλαιο, στο οποίο αναφέρονται ξεχωριστά για την κάθε μία, στοιχεία που σχετίζονται με την πορεία τους από το έτος ίδρυσης τους έως σήμερα, τις θυγατρικές εταιρείες, τη χωρητικότητα των μονάδων νοσηλείας, πίνακες για την εξέλιξη του προσωπικού της εταιρείας την εξεταζόμενη περίοδο κ.τ.λ. Στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζονται σε ομάδες οι πέντε κατηγορίες αριθμοδεικτών και ο τρόπος υπολογισμού τους, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για την ερμηνεία των οικονομικών στοιχείων των εξεταζόμενων εταιρειών του ιδιωτικού κλάδου υγείας. Στο τέλος του κεφαλαίου αναφέρονται επιγραμματικά τα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά τη μελέτη των αριθμοδεικτών και οι βασικότεροι παράμετροι για να είναι κατάλληλα συγκρίσιμοι μεταξύ των εταιρειών. Στο έκτο και έβδομο κεφάλαιο καταγράφονται, αναλύονται και ερμηνεύονται τα αποτελέσματα της διαχρονικής και διαστρωματικής ανάλυσης αντίστοιχα, των εξεταζόμενων εταιρειών. Οι αναλύσεις συμπεριλαμβάνουν αναλυτικά διαγράμματα και πίνακες των αριθμοδεικτών για την εξεταζόμενη περίοδο 2007-2013. Η εργασία ολοκληρώνεται με το όγδοο κεφάλαιο όπου περιέχονται γενικά συμπεράσματα και προτάσεις.