Εκτίμηση χωρικής κατανομής κλιματικών δεικτών στην περιοχή της Αττικής. - Σεπετζή, Ευστρατία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2014)
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας αποτελεί η διερεύνηση των κλιματικών και βιοκλιματικών χαρακτηριστικών της Αττικής. Αρχικά, επιχειρήθηκε μια ανάλυση και εμβάθυνση των σχετικών με την εργασία εννοιών, με σκοπό την κατανόησή τους αλλά και μια βιβλιογραφική ανασκόπηση των κλιματικών και βιοκλιματικών δεικτών, που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο. Σκοπός είναι η ανάδειξη της αναγκαιότητας των δεικτών αποδεικνύοντας το ευρύ φάσμα εφαρμογής τους και τη χρησιμότητά τους. Κατόπιν επιλέχθηκαν οι δείκτες που περιγράφουν καλύτερα την περιοχή μελέτης. Η επιλογή τους έγινε με βάση τα διαθέσιμα υδρομετεωρολογικά δεδομένα. Η έρευνα βασίστηκε σε υδρομετεωρολογικά δεδομένα (χρονοσειρές) θερμοκρασίας και βροχόπτωσης. Τα στοιχεία συλλέχθηκαν από 12 μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ε.Μ.Π. (http://hoa.ntua.gr/) και έξι μετεωρολογικούς σταθμούς της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Ε.Μ.Υ.. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ανάλυση των χρονοσειρών ώστε να εξαχθούν οι μέσες μηνιαίες και μέσες ετήσιες τιμές θερμοκρασίας και βροχόπτωσης. Τελικός σκοπός ήταν να υπολογιστούν κλιματικοί δείκτες ξηρασίας, βιοκλιματικά χαρακτηριστικά και δείκτες ηπειρωτικότητας για κάθε μετεωρολογικό σταθμό (σημειακές τιμές) ώστε να προκύψουν συμπεράσματα για την κλιματική κατάταξη της Αττικής σύμφωνα με τους δείκτες αυτούς. Υπολογίστηκαν οι εξής δείκτες: Δείκτης ξηρότητας De Martonne σε μηνιαίο και ετήσιο βήμα και Pinna σε ετήσιο βήμα, δείκτης ηπειρωτικότητας Kerner και Johansson σε ετήσιο βήμα. Τα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά προσεγγίστηκαν υπολογίζοντας το ομβροθερμικό πηλίκο Emberger και αναλύοντας τα ομβροθερμικά διαγράμματα Gaussen & Bagnouls για τους υπό μελέτη Μετεωρολογικούς Σταθμούς. Τέλος, έγινε η κλιματική κατάταξη κατά Koppen. Οι δείκτες υπολογίστηκαν σε σημειακό επίπεδο αλλά για την εκτίμηση των συνθηκών που επικρατούν στις περιοχές ήταν απαραίτητη η χωρική ολοκλήρωσή τους. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκε το περιβάλλον ArcMap σε λογισμικό GIS, ενώ για την παρεμβολή εφαρμόστηκε η μέθοδος των σταθμισμένων αντιστρόφων αποστάσεων IDW. Από τους χάρτες που προέκυψαν, οι οποίοι απεικόνιζαν πλέον τις διαβαθμίσεις των τιμών των δεικτών, στο σύνολο των εκτάσεων των περιοχών, προέκυψαν τα συμπεράσματα για τις επικρατούσες κλιματικές και βιοκλιματικές συνθήκες.