Δημιουργία Βάσης Δεδομένων για την καταγραφή, τον έλεγχο προστασίας και την αξιοποίηση των διατηρητέων κτιρίων στο 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα Δήμου Αθηναίων - Παπαδημητρίου, Μαρία-Αλεξάνδρα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Τοπογραφίας, 2015)
Η διπλωματική αυτή εργασία έχει ως αντικείμενο της τη δημιουργία μίας βάσης δεδομένων, μέσα από ένα Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών, η οποία θα βοηθήσει στην αξιοποίηση των διατηρητέων κτιρίων και νεότερων μνημείων της Ελλάδος. Η μελέτη αυτή εφαρμόζεται πρακτικά στο 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων στον Τομέα των νεοτέρων μνημείων και διατηρητέων κτιρίων. Οι στόχοι μέσα από την πραγματοποίηση αυτής της έρευνας είναι τρεις: η δημιουργία βάσης δεδομένων για την καταγραφή του συνόλου των πληροφοριών για τα διατηρητέα κτίρια, η χωρική ανάλυση των πληροφοριών αυτών ώστε να ελεγχθεί η εφαρμογή των πολιτικών προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, και τέλος η αξιολόγηση του λογισμικού του Συστήματος Διαχείρισης Βάσης Δεδομένων που χρησιμοποιήθηκε για αξιοποίηση σε εφαρμογές διαχείρισης προστασίας μνημείων. Για τους σκοπούς αυτούς, αρχικά μελετήθηκαν σε θεωρητικό επίπεδο, όλοι εκείνοι οι νόμοι που σχετίζονται με το αντικείμενο, ενώ ταυτόχρονα ερωτήθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς από πλευράς κράτους και ιδιοκτητών των μνημείων. Σε πρακτικό επίπεδο, συγκεντρώθηκαν όλα τα απαραίτητα στοιχεία που περιγράφουν τα διατηρητέα κτίρια του 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων. Τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιήθηκαν για τη συγκρότηση της βάσης δεδομένων με τη δημιουργία Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών σε Λογισμικό Περιβάλλον ARCGIS-ESRI. Στη συνέχεια τα περιγραφικά στοιχεία των κτιρίων αναλύθηκαν στη σχέση τους με το χώρο από τις δυνατότητες του λογισμικού. Η ανάλυση αυτή, σε συνδυασμό με τη θεωρητική μελέτη έδωσαν μία σαφή εικόνα για την συνολική κατάσταση στο Διαμέρισμα και δείχνουν το βαθμό στον οποίο έχει προχωρήσει η προστασία μνημείων στην περιοχή, ενώ προβλέπουν και μελλοντικές ενδεχόμενες τάσεις. Στο επόμενο στάδιο της εργασίας μελετώνται ξεχωριστά τα εγκαταλελειμμένα και υπό φθορά διατηρητέα κτίρια. Συγκεκριμένα στην ίδια βάση δεδομένων προστίθενται περιγραφικά στοιχεία που έχουν υπολογιστεί από το χρήστη, και αφορούν οικονομικά μεγέθη ,τα κόστη αποκατάστασης, οι αντικειμενικές αξίες, και οι εμπορικές τιμές των ακινήτων. Τα στοιχεία αναλύονται με τις ίδιες μεθόδους και παρουσιάζονται οι επιπτώσεις στην Οικονομία. Τέλος, το σύνολο των συλλεχθέντων και υπολογισθέντων δεδομένων αξιολογήθηκαν στόχο την προβολή αποτελεσματικών προτάσεων, που στα πλαίσια αυτής της Οικονομίας μπορούν να συμβάλλουν θετικά στη διαχείριση του προβλήματος. Ταυτόχρονα αξιολογήθηκαν όλες οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν.