Διερεύνηση των προτεραιοτήτων και των αναγκών για τον έλεγχο των επιπτώσεων της ευρωπαϊκής κλιματικής πολιτικής στη μετα-Κιότο εποχή - Λυμπερόπουλος, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2015)
Το Πρωτόκολλο του Κιότο αποτελεί μια διεθνή συμφωνία άμεσα συνδεδεμένη με τη Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Μεταβολές (UNFCCC), η οποία δεσμεύει τα Συμβαλλόμενα Μέρη, θέτοντας διεθνώς δεσμευτικούς στόχους μείωσης εκπομπών. Ωστόσο, επιτακτική κρίνεται η ανάγκη μιας νέας παγκόσμιας συμφωνίας που θα καθορίζει σαφείς δεσμεύσεις όλων των μερών για την μετά το 2020 εποχή. Μια τέτοια συμφωνία αναμένεται να λάβει χώρα στην 21η Διάσκεψη των Μερών (COP21), η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2015 στο Παρίσι. Σε μια περίοδο έντονων διαπραγματεύσεων και ραγδαίων εξελίξεων στη διαμόρφωση κλιματικών πολιτικών, οι αρμόδιοι φορείς διαμόρφωσης κλιματικών πολιτικών, αλλά και λοιποί ενδιαφερόμενοι χρειάζονται εύληπτη πληροφόρηση για το σχεδιασμό άρτιων πολιτικών και για την κατανόηση των διαθέσιμων επιλογών και των επιπτώσεών τους. Οι φορείς αυτοί χρειάζονται πρόσβαση σε βελτιωμένη μεταφορά και αξιοποίηση της γνώσης, καθώς και κατάλληλες τεχνικές για να διαχειρίζονται πληροφορίες και δεδομένα. Στο παραπάνω πλαίσιο, η παρούσα διπλωματική εργασία αρχικά πραγματοποιεί μια καταγραφή των διεθνών και ευρωπαϊκών ενεργειακών και κλιματικών πολιτικών και του αντίκτυπου που επιφέρουν και περιγράφει τα σχέδια και τις διαπραγματεύσεις των χωρών αναφορικά με τις δεσμεύσεις τους, τόσο για την 2η φάση του Κιότο (2013-2020), όσο και για την μετά το 2020 εποχή. Στη συνέχεια επιχειρεί να διευκολύνει τη διαδικασία εντοπισμού των κενών γνώσης που σχετίζονται με τις επιπτώσεις των πιθανών κατευθύνσεων των διεθνών κλιματικών πολιτικών και αφορούν διαφορετικές πολιτικές και επίπεδα λήψης αποφάσεων. Καταστρώνεται μια μεθοδολογία αναγνώρισης των κενών γνώσης βασισμένη στη συμμετοχική διαδικασία και καταρτίζονται κατάλληλα ερωτηματολόγια, τα οποία αποστέλλονται σε ειδικά επιλεγμένους εμπειρογνώμονες. Τα αποτελέσματα αναλύονται και αξιολογούνται έτσι ώστε να προκύψει ο εντοπισμός των τομέων προτεραιότητας. Στη συνέχεια, η διπλωματική εργασία προχωρά στην κάλυψη των αναγνωρισμένων κενών με τη δημιουργία πακέτων γνώσης, προερχόμενα από συλλογή και σύνθεση πληροφοριών από ένα ευρύ φάσμα υφιστάμενων εκθέσεων, ερευνών και αποφάσεων κλιματικής πολιτικής σε διάφορα επίπεδα. Τέλος, σχεδιάζεται και υιοθετείται ένας δομημένος τρόπος παρουσίασης της πληροφορίας, που πληροί τις προδιαγραφές που τίθενται από τους εμπειρογνώμονες. Στόχος είναι η περαιτέρω διευκόλυνση όλων των σχετικών με την κλιματική πολιτική ενδιαφερομένων μερών στην εξαγωγή βασικών συμπερασμάτων γύρω από τη διαμόρμοση νέων πολιτικών για την κλιματική αλλαγή στη μετά-Κιότο εποχή. Η μείωση της αβεβαιότητας γύρω από θέματα κλιματικής πολιτικής και η οικοδόμηση στέρεων αντιλήψεων μέσω σωστής και τεκμηριωμένης πληροφόρησης ορίζουν την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί η παρούσα διπλωματική εργασία.