Αλγόριθμοι συλλογής απορριμμάτων για αυτόματη διαχείριση μνήμης - Κονόμης, Δημήτρης Χ. (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Τεχνολογίας Πληροφορικής και Υπολογιστών. Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού, 2015)
Αν και αρχικά περιοριζόταν στη γλώσσα Lisp και τις συναρτησιακές γλώσσες προγραμματισμού, σήμερα η συλλογή απορριμμάτων αποτελεί σημαντικό κομμάτι του συστήματος διαχείρισης μνήμης πολλών σύγχρονων γλωσσών, τόσο προστακτικών όσο και δηλωτικών. Παρά τη φήμη πως επιβραδύνει και διαταράσσει την εκτέλεση διαδραστικών εφαρμογών, οι σύγχρονες τεχνικές υλοποίησης της συλλογής απορριμμάτων έχουν μειώσει την επιβάρυνση της σημαντικά, σε τέτοιο σημείο ώστε να αποτελεί ρεαλιστική επιλογή ακόμη και για παραδοσιακές γλώσσες προγραμματισμού όπως η C.