Ανθεκτικότητα ινοπλισμένου - με ίνες χάλυβα - σκυροδέματος σε περιβάλλον θειικών - Παπακώστα, Αργυρώ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Εργαστήριο Οπλισμένου Σκυροδέματος, 2015)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη της ανθεκτικότητας του ινοπλισμένου - με ίνες χάλυβα - σκυροδέματος σε περιβάλλον θειικών. Παρασκευάστηκαν και εξετάστηκαν τέσσερις συνθέσεις ινοπλισμένου σκυροδέματος με ποσοστά περιεχομένων κ.ο. ινών 0%, 0,25%, 0,375% και 0,5%, από τις οποίες προέκυψαν 90 κυβικά και 18 πρισματικά δοκίμια διαστάσεων 70 × 70 × 70 mm και 285 × 40 × 40 mm, αντίστοιχα. Τα δοκίμια αυτά εμβαπτίστηκαν σε διάλυμα θειικού μαγνησίου υψηλής συγκέντρωσης. Αρχικά, στο θεωρητικό μέρος, γίνεται περιγραφή του ινοπλισμένου σκυροδέματος και αναλύεται η έννοια της ανθεκτικότητας, μέσω των παραγόντων που την επηρεάζουν, των μηχανισμών φθοράς και των διαβρωτικών μέσων που διεισδύουν στο σκυρόδεμα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην επίδραση των θειικών. Εν συνεχεία, στο πειραματικό μέρος, ακολουθεί η παρουσίαση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων και των δοκιμών που διεξήχθησαν. Πιο συγκεκριμένα, η πειραματική διαδικασία περιελάμβανε μετρήσεις βάρους και μήκους, χρόνου διάδοσης υπερήχων, τριχοειδούς απορρόφησης, ανοικτού πορώδους, δοκιμές μονοαξονικής θλίψης και προσδιορισμό των ορυκτολογικών χαρακτηριστικών των δοκιμίων σκυροδέματος μέσω ανάλυσης περίθλασης ακτίνων - X (XRD). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν υπάρχει σημαντική μεταβολή του πορώδους και της τριχοειδούς απορρόφησης με την προσθήκη ινών σε σχέση με το άοπλο σκυρόδεμα, ενώ μικρή μοιάζει και η μεταβολή της θλιπτικής αντοχής υπό την επίδραση του περιβάλλοντος θειικών μέχρι και τις 180 ημέρες έκθεσης. Από τα διαγράμματα περίθλασης ακτίνων - Χ διαπιστώθηκε ο σχηματισμός ετρινγκίτη, γεγονός που δικαιολογεί και τη μορφή του διαγράμματος της μεταβολής του χρόνου διάδοσης των υπερήχων. Συγκεκριμένα, παρατηρείται καθοδική πορεία του χρόνου διάδοσης υπερήχων μέχρι και την ηλικία των 56 ημερών, που αποδίδεται στην πλήρωση των κενών του πορώδους με ετρινγκίτη, ενώ μετά την ηλικία αυτή σημειώνεται αύξηση του χρόνου διάδοσης, εξαιτίας της ρηγμάτωσης που προκαλεί η διασταλτική δράση του ετρινγκίτη.