Πιθανοτική ανάλυση δικτύου ύδρευσης Μούταλλου δήμου Πάφου - Χαζάπη, Άννα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος, 2014)
Η αβεβαιότητα των παραμέτρων του σχεδιασμού των υδρευτικών δικτύων σε συνδυασμό με τους πάντα περιορισμένους διαθέσιμους πόρους καθιστούν τη λήψη αποφάσεων για τις βέλτιστες επεμβάσεις στα δίκτυα μία πολυπαραμετρική διαδικασία. Η παρούσα εργασία επιχειρεί μία πιθανοτική ανάλυση του υφιστάμενου δικτύου ύδρευσης του οικισμού του Μούταλλου στην Πάφο, και την πρόταση των βέλτιστων επεμβάσεων στο δίκτυο με κριτήρια κόστους και αξιοπιστίας. Αρχικά πραγματοποιήθηκε η μοντελοποίηση του δικτύου στο πρόγραμμα Epanet2, χρησιμοποιώντας στοιχεία από την πρόσφατη αποτύπωση του δικτύου και εκτιμήσεις όπου δεν υπήρχαν διαθέσιμες πληροφορίες. Έγινε ο έλεγχος του δικτύου για διάφορα σενάρια φόρτισης, πυρκαγιάς και θραύσης αγωγού, και διαπιστώθηκε ότι για τις σημερινές συνθήκες κατανάλωσης το δίκτυο είναι επαρκές. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε με τη χρήση των Epanet Programmer’s Toolkit και Epanet Matlab Toolkit (Eliades, 2009, Jonkergouw, 2008) πιθανοτική ανάλυση του υφιστάμενου δικτύου, εφαρμόζοντας τυπικές στατιστικές κατανομές στις βασικές πιθανοτικές παραμέτρους του προβλήματος, δηλαδή στις επικόμβιες καταναλώσεις και στη τραχύτητα των αγωγών. Εν γένει το δίκτυο λειτουργεί με μεγάλη αξιοπιστία, για τα κύρια σενάρια ελέγχου (ωριαία αιχμή, πυρκαγιά, θραύση αγωγών), ενώ εμφανίζει μειωμένη αξιοπιστία σε σενάρια στιγμιαίας αιχμής, με δυσμενέστερη εκδοχή την εφαρμογή λογαριθμοκανονικής κατανομής στις επικόμβιες καταναλώσεις. Μετά από διερεύνηση της εξέλιξης της αξιοπιστίας του δικτύου στο σενάριο της ωριαίας αιχμής για διάφορες τιμές της κατανάλωσης, υπολογίστηκε ότι το δίκτυο θα έχει μειωμένη αξιοπιστία για αύξηση της κατανάλωσης κατά 25%, οπότε και θα πρέπει να γίνουν επεμβάσεις στο δίκτυο. Με δειγματοληψία Monte Carlo διαμορφώθηκαν 10,000 λύσεις (επεμβάσεις) και αξιολογήθηκαν, με όρους κόστους και αξιοπιστίας τους σε συνθήκες ωριαίας αιχμής, για αύξηση των καταναλώσεων κατά 50%. Από το μέτωπο των μη-κυριαρχούμενων λύσεων που σχηματίζεται με την απεικόνιση των λύσεων, μπορεί να επιλεγεί η λύση που προσφέρει την επιδιωκόμενη αξιοπιστία του δικτύου με το χαμηλότερο κόστος.