Παρακολούθηση μετακινήσεων με σύστημα GNSS σε τριδιάστατο γεωδαιτικό δίκτυο στο αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά - Τασιγιώργου, Ιουλία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Τοπογραφίας, 2014)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η επαναμέτρηση του τρισδιάστατου δικτύου του αρχαιολογικού χώρου του Μυστρά, που ιδρύθηκε και μετρήθηκε για πρώτη φορά το Φεβρουάριο του 2010. Σκοπός είναι η επίλυση του δικτύου σε δύο φάσεις μέτρησης και ο έλεγχος των μετακινήσεων του εδάφους. Η εν λόγω διπλωματική εργασία διαρθρώνεται ως εξής: Το Κεφάλαιο 1 αναφέρεται στη γεωγραφική θέση της Βυζαντινής καστροπολιτείας του Μυστρά, καθώς και στη σημερινή της χρήση. Ακολουθεί μια σύντομη αναδρομή στα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην περιοχή καθώς και καταγραφή των σημαντικότερων μνημείων που την απαρτίζουν, ενώ κλείνει με την ανάλυση του γεωλογικού της υποβάθρου. Στο Κεφάλαιο 2 γίνεται εκτενής ανάπτυξη της λειτουργίας, της χρήσης και των δυνατοτήτων των GNSS, καθώς και της συμβολής τους στην παρακολούθηση μετακινήσεων μέσω συγκεκριμένων εφαρμογών. Επιπλέον, αναλύεται η μεθοδολογία παρακολούθησης μετακινήσεων που ακολουθείται στο παρόν τεύχος. Στο Κεφάλαιο 3 περιγράφεται η ίδρυση, η μορφή του τρισδιάστατου δικτύου και η μετρητική διαδικασία σε δύο περιόδους μέτρησης (φάσεις Ι και ΙΙ). Επίσης, γίνεται αναφορά στον μετρητικό εξοπλισμό και στη μέθοδο εντοπισμού που χρησιμοποιήθηκε. Στο Κεφάλαιο 4 περιγράφονται εκτενώς όλα τα στάδια της διαδικασίας της επεξεργασίας των μετρήσεων και η επίλυση του δικτύου για τις δύο φάσεις. Ακολουθεί ο προσδιορισμός των μεταβολών των συντεταγμένων μεταξύ των δύο φάσεων μέτρησης, η αναγωγή τους στο τοποκεντρικό σύστημα συντεταγμένων, καθώς και ο υπολογισμός των απαραίτητων μεγεθών, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο έλεγχος των απόλυτων και σχετικών μετακινήσεων για επίπεδο εμπιστοσύνης 95%. Τέλος, στο Κεφάλαιο 5 καταγράφονται τα συμπεράσματα που εξάγονται από τον έλεγχο των μετακινήσεων για το τριδιάστατο δίκτυο. Επίσης, διατυπώνονται ορισμένες παρατηρήσεις και προτάσεις που προέκυψαν καθ’ όλη τη διάρκεια εκπόνησης της παρούσας εργασίας.