Σχεδιασμός Ελληνορθόδοξων Ναών της Νεοτέρας Ελλάδος: Πειραματική διερεύνηση της αντίληψης της ακουστικής - Σερβετάς, Θωμάς (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής, 2014)
Οι πρώτες προσπάθειες αποτίμησης της προβληματικής ακουστικής ελληνορθόδοξων ναών της νεωτέρας περιόδου, είναι σχετικά πρόσφατες και βασίζονται είτε σε φυσικές ακουστικές μετρήσεις είτε σε πειράματα της αντίληψης της ακουστικής εντός των ναών. Στην παρούσα μελέτη γίνεται ανασκόπηση αυτών των μελετών. Την τελευταία πενταετία ερευνητική ομάδα του Ε.Μ.Π. έχει πραγματοποιήσει τόσο φυσικές μετρήσεις όσο και πειράματα καταγραφής της αντίληψης της ακουστικής στους ίδιους ναούς. Παρατηρείται ότι οι μετρήσεις των μεγεθών ομαδοποιούνται ανάλογα με τις χρονολογίες κατασκευής. Οι εργασίες που έχουν ήδη γίνει καταλήγουν ότι, οι τιμές των ακουστικών παραμέτρων που μετρήθηκαν ευρέθησαν εκτός επιθυμητών ορίων∙ επίσης επιχειρήθηκε στις εργασίες εκείνες, ερμηνεία αυτού του ευρήματος μέσω αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών των ναών. Τέλος, επιβεβαιώνεται στις μελέτες εκείνες πειραματικά, ότι η παρουσία μεγαφώνων στους σύγχρονους ελληνορθόδοξους ναούς επικαλύπτει την φυσική ποιότητα του βυζαντινού ακροάματος. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πείραμα αντίληψης της ακουστικής σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο , με αποσπάσματα που έχουν προκύψει μέσω της τεχνικής της ηχητικής εξομοίωσης. Το πείραμα έγινε χρησιμοποιώντας την τεχνική της σημασιολογικής διαφορικής ανάλυσης καθώς και διπολικές κλίμακες καταγραφής της αντίληψης. Η ανάλυση κατά παράγοντες των πειραματικών δεδομένων παρήγαγε τρεις ανεξάρτητους παράγοντες της αντίληψης, δηλαδή ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ (αδύναμος, άδειος, φτωχός), ΧΩΡΙΚΟΤΗΤΑ (παράφωνος, ασαφής, ασταθής) και ΕΝΤΑΣΗ-ΖΩΗΡΟΤΗΤΑ (ήρεμος, ζεστός, μελωδικός). Τα αποτελέσματα δείχνουν την πληθώρα των λέξεων τις οποίες το κοινό χρησιμοποιεί για να περιγράψει την ακουστική. Περισσότερη έρευνα θα πρέπει να γίνει για τη συσχέτιση της αντίληψης της ακουστικής με τα φυσικά κριτήρια καθώς και τις αρχές σχεδιασμού για τους σύγχρονους ναούς.