Χαρακτηρισμός στρωμάτων γραφενίου που παρασκευάσθηκαν μέσω μικρομηχανικής αποφλοίωσης γραφίτη - Φιλατζικιώτη, Αναστασία Σοφία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2014)
Βασικό αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η σύνθεση γραφενίου με τη μέθοδο της μικρομηχανικής αποφλοίωσης και ο χαρακτηρισμός του. Επιπλέον, μελετάται η συμπεριφορά γραφενίου ενός και δύο στρωμάτων σε χαμηλές θερμοκρασίες. Στη συνέχεια, σχηματίζεται μια διάταξη τρανζίστορ επίδρασης πεδίου (FET) και παρουσιάζονται οι χαρακτηριστικές καμπύλες ρεύματος τάσης. Η μικρομηχανική αποφλοίωση γίνεται διαχωρίζοντας τα γραφιτικά φύλλα με τη χρήση scotch tape. Το γραφένιο συντίθεται στην επιφάνεια καθαρού υποστρώματος 285 ή 300 nm SiO2/Si . Μετά τη σύνθεση του γραφενίου, ακολουθεί η χρήση οπτικού μικροσκοπίου για μία προσεγγιστική εικόνα του αριθμού των στρωμάτων του, και τέλος, ο χαρακτηρισμός του μέσω φασματοσκοπίας micro-Raman, όπου επιβεβαιώνεται το πάχος του δείγματος, αλλά και η ύπαρξη ή μη ατελειών. Σειρά έχουν οι ηλεκτρικές μετρήσεις του δείγματος γραφενίου, και η καταγραφή της συμπεριφοράς του σε χαμηλές θερμοκρασίες. Τέλος, στην πίσω πλευρά του δισκιδίου έχει εναποτεθεί οξείδιο του πυριτίου (SiO2), το οποίο αφαιρείται, και η πλευρά επιμεταλλώνεται ώστε να μελετηθεί το γραφένιο ως τρανζίστορ.