Πειραματική μελέτη και αριθμητική προσομοίωση της κατάρρευσης κελυφών λεπτού πάχους με ειδική διαμόρφωση άκρου σε αξονική συμπίεση - Καντάς, Ηλίας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Τεχνολογίας των Κατεργασιών, 2015)
Μια από τις βασικότερες παραμέτρους που λαμβάνεται υπόψην κατά το σχεδιασμό των μηχανολογικών κατασκευών, είναι η ασφάλεια των χρηστών της υπό σχεδιασμού διάταξης. Ειδικότερα, σε ότι αφορά την ασφάλεια έναντι συγκρούσεων, ο κλάδος του crashworthiness μελετά την κατάρρευση ειδικά διαμορφωμένων μεταλλικών σωλήνων (ενεργειακών απορροφητών), ώστε αυτοί μέσω της παραμόρφωσης και του πλαστικού έργου να απορροφούν την ενέργεια της κρούσης και να προστατεύουν την υπόλοιπη κατασκευή και τους χρήστες της. Στην προσπάθεια βελτίωσης της ικανότητας ενεργειακής απορρόφησης και των χαρακτηριστικών της κατάρρευσης, εισήχθησαν μηχανισμοί ελέγχου του φορτίου που παραλαμβάνεται από τους ενεργειακούς απορροφητές. Η διαμόρφωση άκρου των ενεργειακών απορροφητών, αποτελεί έναν από αυτούς τους μηχανισμούς (μηχανισμός triggering), ειδική περίπτωση του οποίου παρουσιάζεται στην παρούσα εργασία.