Πολεοδομική νομοθεσία για τα αυθαίρετα και εφαρμοστικός νόμος: προβλήματα, εμπλοκές, προοπτικές - Κουντούρης, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού, 2015)
Η αυθαίρετη δόμηση στην Ελλάδα ιστορικά αποτελεί ένα φαινόμενο που έχει αρχίσει να επισημαίνεται ως κοινωνικό και πολεοδομικό ζήτημα από το 1923 και φτάνει έως τις μέρες μας. Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως σκοπό να ερευνήσει τους λόγους που οδήγησαν στην εμφάνιση της αυθαίρετης δόμησης, καθώς και τον ρόλο που έπαιξε το ελληνικό κράτος στην εμφάνιση και την συνέχιση του φαινομένου μέχρι σήμερα και τους τρόπους που αντιμετωπίζεται από την πολιτεία. Ειδικότερα η διπλωματική αποτελείται από δύο ενότητες.