Ο ρόλος του κόμβου συνδυασμένων μεταφορών της Πάτρας για την περιφερειακή ανάπτυξη - Τσιλιγιάννης, Αντώνιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2015)
Η εκπόνηση της παρούσας εργασίας επιδιώκει να αποδώσει με περιγραφικό και ποσοτικό τρόπο τα βασικά χαρακτηριστικά του συστήματος συνδυασμένων μεταφορών της Ανατολικής Μεσογείου, και συγκεκριμένα του υποσυστήματος Ιονίου/Αδριατικής, στο οποίο εγγράφεται ο κόμβος συνδυασμένων μεταφορών της Πάτρας, σε σύνδεση με τις συνθήκες κοινωνικοοικονομικής δυναμικής που απορρέουν από την ύπαρξη και τη μετάλλαξη αυτού του συστήματος. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στον εντοπισμό των κρίσιμων σημείων και των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων που διαφοροποιούν το σύστημα μεταφορών και τον κόμβο συνδυασμένων μεταφορών της Πάτρας από τα γενικά χαρακτηριστικά των μεταφορών και των κόμβων στην υπόλοιπη Ελλάδα κι Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον στόχος της έρευνας είναι ο σε θεωρητικό επίπεδο καθορισμός της σχέσης μεταξύ κόμβων συνδυασμένων μεταφορών και περιφερειακής ανάπτυξης, η αξιολόγηση του βαθμού συμφωνίας των εφαρμογών της ευρωπαϊκής κι εθνικής πολιτικής μεταφορών με τις αρχές για τη βιώσιμη κινητικότητα, την εδαφική συνοχή και την περιφερειακή ανάπτυξη, καθώς και η αξιολόγηση του βαθμού επιρροής των διεθνών εξελίξεων και των ιδιωτικών συμφερόντων, σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, όσον αφορά τη χάραξη της στρατηγικής των μεταφορών.