Επεξεργασία τρισδιάστατης πληροφορίας στον υπολογιστή - Σπυριδάκης, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής, 2015)
Στην εργασία αυτή µελετάται µία µεθοδολογία ανακατασκευής τρισδιάστατων αντικειµένων. Το σύστηµα που αναπτύχθηκε µε βάση αυτή και µελετήθηκε στην παρούσα διπλωµατική εργασία, βασίζεται στη τρισδιάστατη αναπαράσταση στον υπολογιστή των τρισδιάστατων αντικειµένων. Η τρισδιάστατη πληροφορία τους αποκτήθηκε µέσω σάρωσης από 3D-scanner. Η µεθοδολογία, σε πρώτη φάση, βρίσκει τα κάθετα διανύσµατα που αντιστοιχούν σε όλα τα σηµεία της άνω επιφάνειας του κονιάµατος. Κατόπιν, είµαστε σε θέση να προσδιορίσουµε το αντίστοιχο επίπεδο της άνω επιφάνειας. Το τρίτο βήµα της µεθοδολογίας απαιτεί τοµές του θραύσµατος µε επίπεδα παράλληλα στο βέλτιστο. Τέλος, σχεδιάζεται για κάθε τοµή το περίγραµµα του κονιάµατος. Ως αποτέλεσµα, για κάθε θραύσµα που επεξεργάζεται αυτή η µέθοδος, το αποτέλεσµα είναι πολλές καµπύλες (µία ανά τοµή) που αναπαριστούν το σχήµα του θραύσµατος στα παράλληλα επίπεδα της άνω επιφάνειάς του, κατά µήκος του κάθετου άξονα στην άνω επιφάνεια. Για κάθε κονίαµα χρειάζονται περίπου 12-25 τοµές για να καλύψουν όλη την επιφάνειά του, ανάλογα µε το πάχος του καθενός. Για τον σκοπό της αυτοµατοποιηµένης συνένωσής τους αρκούν περίπου 12 µε 15 τοµές. Τα αποτελέσµατα έδειξαν ότι τα θραύσµατα αναπαρίστανται επιτυχώς έτσι ώστε, να καθίσταται δυνατή η µετέπειτα αυτοµατοποιηµένη συνένωσή τους.