Κοινωνικοί διαχωρισμοί και όρια στην πόλη της Αμμόχωστου - Tseva, Eleni (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2015)
Η Αμμόχωστος αποτελεί μια ιδιάζουσας περίπτωσης πόλη, που μοιάζει να σχετίζεται άμεσα με την ιστορία που την περιβάλλει. Ο διαχωρισμός της Κύπρου, αποτέλεσμα της Τουρκικής Εισβολής του 1974, επέφερε σημαντικές και ραγδαίες αλλαγές στο γεωγραφικό και κοινωνικό χάρτη της πόλης. Οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι της εκδιώχθηκαν δια της βίας από τα τουρκικά στρατεύματα και από τότε ένα τμήμα της κατεχόμενης πόλης παραμένει περιφραγμένο και ερημωμένο. Πρόκειται για μια νεκρή, εγκαταλελειμμένη πόλη, χωρίς κατοίκους, περιτριγυρισμένη με συρματοπλέγματα, καθώς η πρόσβαση σε αυτήν απαγορεύεται. Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα κοινωνικού διαχωρισμού, που δημιουργήθηκε ύστερα από βίαια παρέμβαση στο χώρο μέσω της κυρίαρχης πολιτικής επιβολής, οριοθετήθηκε και παγιώθηκε στο χώρο και στο χρόνο. Μέσα από την παρούσα μελέτη επιχειρείται η ανάδειξη των κύριων χαρακτηριστικών των μετασχηματισμών και των αλλαγών που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία σαράντα χρόνια λόγω αυτού του βίαιου κοινωνικού διαχωρισμού σε κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό και πολεοδομικό επίπεδο. Οι σχεδιασμοί και οι πολιτικές αποφάσεις των τελευταίων δεκαετιών έχουν καθορίσει και επηρεάσει άμεσα την εικόνα της πόλης και λειτουργούν προς όφελος των οργανωμένων συμφερόντων, αποτρέποντας την εφαρμογή ενός οργανωμένου σχεδίου ανάπτυξης και συνοχής της Ελληνοκυπριακής και της Τουρκοκυπριακής κοινότητας.