Έλεγχος Αξιοπιστίας Διαφορικών Ενεργών Διατομών Ελαστικής Σκέδασης Πρωτονίων σε Στόχο Φυσικού Βορίου - Σταματόπουλος, Αθανάσιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2014)
Η χρήση των υπαρχουσών τεχνικών μελέτης υλικών κατά βάθος, εξαρτάται άμεσα από την ακρίβεια των διαθέσιμων πειραματικών διαφορικών ενεργών διατομών που αφορούν στις εμπλεκόμενες πυρηνικές αντιδράσεις. Δυστυχώς στις ήδη υπάρχουσες πειραματικές διαφορικές ενεργές διατομές δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη έλεγχος αξιοπιστίας τους. Η διαδικασία ελέγχου αξιοπιστίας, δηλαδή η επικύρωση των διαφορικών ενεργών διατομών μέσω της λήψης φάσματος παχέος, ομογενούς και γνωστής σύστασης στόχου ακολουθούμενο από λεπτομερή προσομοίωση, είναι συνεπώς υποχρεωτική. Ο εν λόγω έλεγχος μπορεί επίσης να παρέχει πληροφορίες για τις ελεύθερες παραμέτρους των εκάστοτε πυρηνικών μοντέλων, τα οποία χρησιμοποιούνται στην αξιολόγηση των διαφορικών ενεργών διατομών σκέδασης ή να δώσει αντίστοιχα σημαντικές πληροφορίες για τις αβεβαιότητες στις οποίες αυτές είναι ακριβείς. Η εν λόγω υψηλής ακρίβειας διαδικασία οφείλει να εφαρμοστεί στην μελέτη της ελαστικής σκέδασης πρωτονίων από υπέρ-ελαφρείς πυρήνες όπου είναι έντονη η συνεισφορά πυρηνικών αντιδράσεων (p,α).Η παρούσα εργασία πραγματεύεται τον έλεγχο αξιοπιστίας της ελαστικής σκέδασης natB(p,p). Το Βόριο χρησιμοποιείται ευρύτατα στην βιομηχανία ημιαγωγών ως πρόσμειξη σε υποστρώματα Πυριτίου και Γερμανίου καθώς και ως επίχρισμα στα κελύφη πυρηνικών αντιδραστήρων. Στο πείραμα, το οποίο έλαβε χώρα στο εργαστήριο του επιταχυντή Tandem, στο Ινστιτούτο Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής στο Εθνικό Κέντρο Φυσικών Ερευνών Δημόκριτος, χρησιμοποιήθηκαν παστίλιες Βορίου υψηλής πυκνότητας. Μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν στο ενεργειακό εύρος 1.5-3.3MeV για δυο γωνίες οπισθοσκέδασης , 170 και 120. Λεπτό στρώμα χρυσού έχει εξαχνωθεί στις παστίλιες, για λόγους κανονικοποίησης.Τηλεσκόπια Πυριτίου ΔE-E, τοποθετήθηκαν σε κάθε γωνία, αξιοποιώντας την διαφορετική απώλεια ενέργειας ανά μονάδα μήκους διαδρομής μεταξύ ελαστικά σκεδαζομένων πρωτονίων και σωματιδίωνα. Για να χρησιμοποιηθεί και να εφαρμοστεί η εν λόγω τεχνική, ήταν απαραίτητη η ανάπτυξη ενός συστήματος ανάγνωσης και λήψης δεδομένων. Ένα τέτοιο σύστημα αναπτύχθηκε στα πλαίσια της παρούσης εργασίας στην πλατφόρμα {KMax της Sparrow Corporation, χρησιμοποιώντας βιβλιοθήκες Java. Η ίδια τεχνική, βασισμένη σε γεγονός προς γεγονός ανάγνωση και λήψη δεδομένων χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά CAMAC, θα χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικά πειράματα αντιδράσεων$(d,p),(d,α), (d,d).