Αλγεβρικά μοντέλα πυρηνικής δομής με SU(3) συμμετρία - Ασημάκης, Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τομέας Φυσικής, 2014)
Στην παρούσα μεταπτυχιακή εργασία μελετώνται αλγεβρικά μοντέλα πυρηνικής δομής με SU(3) συμμετρία. Παρουσιάζεται το μοντέλο αλληλεπίδρασης μποζονίων και εισάγεται μια μέθοδος για την εύρεση των ιδιοτιμών του γραμμικού τελεστή μετατόπισης Ω. Ακόμη παρουσιάζεται μια μέθοδος εύρεσης των μη αναγώγιμων αναπαραστάσεων της U(3) που υπάρχουν σε μια μη αναγώγιμη αναπαράσταση της U(N).Παρουσιάζεται ακόμη ένα καινούργιο συλλογικο πυρηνικό προσεγγιστικό αλγεβρικό μοντέλο με SU(3) συμμετρία. Στα παραρτήματα βρίσκονται οι μη αναγώγιμες αναπαραστάσεις της U(3) στην U(N) για N=6,10,15,21,28 καθώς και οι ιδιοτιμές των αντίστοιχων δευτεροτάξιων και τρτιοτάξιων τελεστών Casimir