Αξιοβίωτη Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη. Από την Θεωρία στην Πράξη: Η περίπτωση των αστέγων της Αθήνας - Μπάρκα, Δήμητρα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2014)
Η πολυδιάστατη κρίση, η μεγάλη μείωση των εισοδημάτων, η δραματική αύξηση της ανεργίας, η διόγκωση του φαινομένου του κοινωνικού αποκλεισμού, η μείωση, και σε ορισμένες περιπτώσεις, η κατάργηση των υπηρεσιών πρόνοιας, είναι λίγες μόνο από τις αιτίες που συντέλεσαν καθοριστικά στην εντατικοποίηση του φαινομένου των αστέγων, τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά, με την εμφάνιση του σε πληθυσμιακές ομάδες, οι οποίες δεν ανήκουν στη κατηγορία, που μέχρι πρόσφατα, χαρακτηριζόταν ως ομάδες υψηλού κινδύνου. Στην Ελλάδα, τα «πρωτεία», σε σχέση με τον αριθμό των αστέγων, κατέχει η Αθήνα. Την ίδια στιγμή, ενώ στη πόλη υπάρχουν αναξιοποίητα κτήρια, δημόσια και ιδιωτικά, πολύ περισσότερα από όσα χρειάζονται για να καλύψουν την στεγαστική ανάγκη των αστέγων, αυτά αφήνονται εγκαταλελειμμένα, δημιουργώντας εστίες εγκληματικότητας, αστικής υποβάθμισης και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.