Εξοικονόμηση Ενέργειας στον Κτιριακό Τομέα: Η Περίπτωση του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. στο Μέτσοβο - Μπιζέλη, Κωνσταντίνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2014)
Οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες σε ενέργεια οδηγούν στην ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και στην αύξηση των στερεών και αέριων ρύπων, με κόστος περιβαλλοντικό, κοινωνικό, αλλά και οικονομικό για κάθε χώρα. Για την αντιμετώπιση αυτής της ζημιογόνας, για το περιβάλλον και τον άνθρωπο, κατάστασης πραγματοποιήθηκε η θέσπιση νόμων, καθώς και λήφθηκαν μέτρα, τα οποία αφορούν στην εξοικονόμηση ενέργειας. Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετάται η εξοικονόμηση ενέργειας στον μεγαλύτερο τομέα κατανάλωσης ενέργειας τελικής χρήσης, τον κτιριακό. Εξετάζεται ενδελεχώς το ζήτημα των ορεινών περιοχών, με τις αυξημένες ανάγκες σε θέρμανση. Σημείο ειδικότερης προσέγγισης στην εργασία αποτελεί το πώς και αν μπορούν να εφαρμοστούν τεχνολογικά σύγχρονες εφαρμογές εξοικονόμησης ενέργειας σε ένα περιβάλλον με έντονο παραδοσιακό χαρακτήρα. Αντικείμενο μελέτης αποτελεί το κτίριο του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕ.Κ.Δ.Ε.) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών (Ε.Μ.Π.), το οποίο βρίσκεται στον ορεινό οικισμό του Μετσόβου. Συγκεκριμένα, γίνεται έρευνα ώστε να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας για την κτιριακή μονάδα του ΜΕ.Κ.Δ.Ε., οι οποίες παράλληλα να σέβονται την παραδοσιακή φυσιογνωμία του. Αρχικά, γίνεται καταγραφή των καταναλώσεων και των προβλημάτων κελύφους του ΜΕ.Κ.Δ.Ε.. Στη συνέχεια, διατυπώνονται και αξιολογούνται σενάρια, με ποιοτικούς και οικονομικούς όρους, προκειμένου να επιτευχθεί η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης της κτιριακής μονάδας. Ειδική μνεία γίνεται για την αντικατάσταση των κουφωμάτων, για τα οποία πραγματοποιείται ανάλυση κόστους – οφέλους, ενώ η τελική λύση είναι αποτέλεσμα οικονομικοτεχνικής μελέτης. Τέλος, παρατίθενται τα συμπεράσματα της εργασίας.