Ανάλυση συλλογικού αρδευτικού δικτύου υπό πίεση με ελεύθερη ζήτηση - Εφαρμογή στο αρδευτικό δίκτυο Παραβόλας ν. Αιτωλοακαρνανίας. - Σταμούλη, Παρασκευή (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος. Εργαστήριο Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων, 2014)
Δεδομένης της ευρείας χρήσης των συλλογικών αρδευτικών δικτύων υπό πίεση κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών και της συνεχώς αυξανόμενης ανάγκης για ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων, στην παρούσα εργασία εξετάζεται η εφαρμογή της ανάλυσης στα εν λόγω δίκτυα ως μέσο για την επίτευξη της εύρυθμης λειτουργίας τους με ταυτόχρονα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Η εξέταση αυτή περιλαμβάνει την παρουσίαση των βασικών αρχών λειτουργίας των δικτύων αυτών πάνω στις οποίες έχει στηριχθεί η ανάπτυξη των μοντέλων που προσομοιώνουν αυτή τη λειτουργία καθώς επίσης και του τρόπου εφαρμογής ενός καθιερωμένου στην ανάλυση της υδραυλικής επάρκειας των υπό πίεση δικτύων μοντέλου, του μοντέλου COPAM (Combined Optimization and Performance Analysis Model). Για το σκοπό αυτό πραγματοποιείται ανάλυση της λειτουργίας ενός υφιστάμενου στον ελληνικό χώρο συλλογικού υπό πίεση αρδευτικού δικτύου ελεύθερης ζήτησης, και συγκεκριμένα ενός τμήματος του αρδευτικού Παραβόλας νομού Αιτωλοακαρνανίας, αξιοποιώντας τα δεδομένα της μελέτης σχεδιασμού του με χρήση του συγκεκριμένου μοντέλου. Στα πλαίσια αυτής της εφαρμογής δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αξιολόγηση της επίδρασης που έχει η απόδοση λανθασμένων τιμών στις παραμέτρους του δικτύου, πραγματοποιώντας μια ανάλυση ευαισθησίας ως προς την παράμετρο της τραχύτητας γ και της ειδικής συνεχούς παροχής q. Παράλληλα μέσα από αυτήν την διαδικασία αναδεικνύεται η δυνατότητα της εξέτασης υποθετικών σεναρίων λειτουργίας που προσφέρουν τα μοντέλα αυτού του είδους και η ανάγκη συνεχούς παρακολούθησης της κατάστασης των δικτύων.