Επαναχρησιμοποίηση λυμάτων για περιαστικό πράσινο στο Λεκανοπέδιο Αττικής με εφαρμογή μικρών συστημάτων επεξεργασίας λυμάτων - Λεμάνη, Ειρήνη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος, 2014)
Η μείωση και υποβάθμιση των εκμεταλλεύσιμων υδατικών πόρων, λόγω των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών, της αλόγιστης χρήσης και της ρύπανσης, καθιστά την επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων μια εναλλακτική λύση προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες όπως η άρδευση και άλλες αστικές χρήσεις πλην πόσης. Από το 1958 τα Ηνωμένα Έθνη είχαν υιοθετήσει την πολιτική ότι "Σε καμία περίπτωση, εκτός εάν υπάρχει περίσσεια, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται νερό καλύτερης ποιότητας για ανάγκες που θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν με νερό χειρότερης ποιότητας" ( Ηνωμ. Έθνη, 1958). Τα ζητήματα που αντιμετωπίζονται στην παρούσα εργασία αυτή αφορούν : 1. Την εμπειρία στην επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων διεθνώς (ΗΠΑ-Καλιφόρνια, Σιγκαπούρη, Ισραήλ, Ισπανία, Αυστραλία, Κύπρος, Κεντρική και Νότια Αμερική) αλλά και στην Ελλάδα 2. Την ανασκόπηση της διεθνούς και Ελληνικής νομοθεσίας για τα προτεινόμενα όρια εκροών και προδιαγραφές επεξεργασίας λυμάτων για επαναχρησιμοποίηση με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. 3. Την επισκόπηση των σημαντικότερων αποκεντρωμένων συστημάτων επεξεργασίας λυμάτων μικρής κλίμακας (ενεργού ιλύος συνεχούς αερισμού, SBR, βιολογικών φίλτρων, περιστρεφόμενων βιολογικών δίσκων, τεχνητών υγροβιότοπων, MBR). 4. Τον προσδιορισμό των σημερινών αναγκών σε νερό για άρδευση του αστικού πρασίνου του Λεκανοπεδίου της Αθήνας αλλά και των αναγκών που θα προκύψουν από τις προγραμματιζόμενες αναπλάσεις (Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, Ανάπλαση Ελαιώνα, Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος). 5. Την εξέταση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των υπογείων νερών του Λεκανοπεδίου Αθηνών και της δυνατότητας των υπογείων υδροφορέων να αποτελέσουν πηγή νερού για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών του περιαστικού πρασίνου. 6. Τις εναλλακτικές δυνατότητες εξεύρεσης νερού από επεξεργασμένα λύματα (κέντρο επεξεργασίας στον Άγιο Κοσμά, κέντρο ανάκτησης νερού στον Ελαιώνα, Masterplan για την επαναχρησιμοποίηση των εκροών των ΕΕΛ στην Αττική). 7. Την εξέταση εναλλακτικής πηγής νερού άρδευσης (σύστημα MBR) για την κάλυψη των αναγκών σε νερό άρδευσης του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο οποίο προβλέπεται να λειτουργούν 5 υδρογεωτρήσεις και σύστημα αντίστροφης όσμωσης. 8. Την κοστολόγηση του παραπάνω συστήματος ΜΒR και την σύγκρισή του με το υφιστάμενο σύστημα άρδευσης. 9. Τα προβλήματα που είναι δυνατόν να προκύψουν από την εποχιακή λειτουργία της μονάδας και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.