Συσχέτιση δραστηριοτήτων και ποιοτικών χαρακτηριστικών θαλασσίων ιζημάτων λιμένων - Φουντουλάκης, Ιωσήφ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος, 2014)
Σκοπός της συγκεκριμένης μεταπτυχιακής εργασίας είναι η συσχέτιση δραστηριοτήτων και ποιοτικών χαρακτηριστικών θαλασσίων ιζημάτων λιμένων ύστερα από βιβλιογραφική ανασκόπηση. Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία χωρίζεται σε πέντε κεφάλαια:την εισαγωγή, τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και τη διεθνή νομοθεσία, τις μετρήσεις από διάφορους λιμένες και σύγκριση των μετρήσεων αυτών, τη συσχέτιση ρυπογόνων ουσιών (βαρέα μέταλλα) με λιμενικές δραστηριότητες και τα συμπεράσματα.Στο πρώτο κεφάλαιο περιγράφονται βαρέα μέταλλα που είναι ρυπογόνες ουσίες για τα ιζήματα, οι ιδιότητές τους και οι επιπτώσεις τους στο περιβάλλον καθώς η φύση των ιζημάτων και οι ιδιότητές τους. Στο δεύτερο κεφάλαιο, γίνεται εκτενής αναφορά στην περιβαλλοντική νομοθεσία και τους διεθνείς κανονισμούς (ευρωπαϊκούς και αμερικάνικους) και πιο συγκεκριμένα, στη θέσπιση κριτηρίων για την αξιολόγηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών ιζημάτων ώστε να ελαχιστοποιούνται οι δυσμενείς επιπτώσεις στον άνθρωπο και στο υδάτινο περιβάλλον. Στο τρίτο κεφάλαιο, μελετώνται επαρκώς δέκα διαφορετικές επιπτώσεις λιμένων ανά τον κόσμο και αναλύεται ο τρόπος με τον οποίο μετρώνται οι συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων από τις δειγματοληπτικές περιοχές των λιμένων και υπάρχει συγκεντρωτικός πίνακας των μετρήσεων αυτών με βάση τους κανονισμούς που περιγράφηκαν στο προηγούμενο κεφάλαιο. Στο τέταρτο κεφάλαιο αναλύονται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε τέσσερις διαφορετικές θαλάσσιες περιοχές καθώς περιγράφονται και συγκρίνονται η συσχέτιση των ρυπασμένων ιζημάτων με λιμενικές δραστηριότητες με βάση τις δέκα προηγούμενες περιπτώσεις που περιγράφηκαν στο προηγούμενο κεφάλαιο. Τέλος, στα συμπεράσματα γίνεται μια σύνοψη των βασικών διαπιστώσεων της εργασίας.