Το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπής Αερίων του Θερμοκηπίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Παράγοντες Διαμόρφωσης της Τιμής τους - Νικολακόπουλος, Ευθύμιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τομέας Μαθηματικών, 2014)
Οι προειδοποιήσεις της επιστημονικής κοινότητας για τις καταστροφικές επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου, οδήγησαν στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Κιότο, το 1997, από 174 χώρες, μαζί με όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να εναρμονιστεί με τους στόχους μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου, η ΕΕ από το 2005 δημιούργησε το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπής (EU Emissions Trading Shceme), μια τεχνίτη αγορά με αυστηρό θεσμικό πλαίσιο για τους ρυπαντές. Σκοπός της συγκεκριμένης εργασίας είναι να ερευνήσει ποιοί βασικοί ενεργειακοί και μακροχρηματοοικονομικοί παράγοντες επηρέασαν την εξέλιξη της τιμής των Δικαιωμάτων Εκπομπής (EU Allowances) για την δεύτερη χρονική φάση του Συστήματος Εμπορίας, 2008 – 2012. Η εργασία επεκτείνει την υπάρχουσα βιβλιογραφία εξετάζοντας την επίδραση του μήνα συναλλαγής στην τιμή των EUAs. Χρησιμοποιούνται οικονομετρικές τεχνικές ανάλυσης χρονοσειρών, όπως η συνολοκλήρωση, η αιτιότητα και τα υποδείγματα GARCH για την εξαγωγή των συμπερασμάτων. Τα αποτελέσματα δείχνουν επιρροή της χρηματοοικονομικής κρίσης στην αγορά των EUAs για την περίοδο 2008 – 2009 και επίδραση των τιμών του κάρβουνου σε όλη την εξεταζόμενη χρονική περίοδο. Η υπόθεση για επίδραση του μήνα συναλλαγής στις τιμές των EUAs επιβεβαιώνεται στην χρονική περίοδο 2008 – 2011.