Το Μεγαλοενοποιημένο Μοντέλο του SU(5) και η υπερσυμμετρική επέκτασή του - Μανωλάκος, Γιώργος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τομέας Φυσικής, 2014)
Η παρούσα διπλωματική εργασία, "Το Μεγαλοενοποιημένο Μοντέλο SU(5) και η υπερσυμμετρική επέκτασή του" αποτελείται ουσιαστικά από τέσσερα μέρη. Το πρώτο μέρος αφορά στο Μεγαλοενοποιημένο Μοντέλο SU(5) το οποίο αποτελεί την πρώτη απόπειρα πραγματικής ενοποίησης των αλληλεπιδράσεων της φύσης (εκτός της βαρύτητας). Γίνεται περιγραφή της μαθηματικής δομής του, των φαινομενολογικών συνεπειών του και τέλος ασκείται κριτική σε αυτές. Το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο στην υπερσυμμετρία. Στο κομμάτι αυτό εμβαθύναμε στα τεχνικά ζητήματα και ταυτόχρονα αναλύσαμε τις τροποποιήσεις που επάγει στο Καθιερωμένο Πρότυπο της φυσικής, αναβαθμίζοντάς το σε Ελάχιστο Υπερσυμμετρικό Καθιερωμένο Πρότυπο. Στο τρίτο μέρος ταιριάξαμε τα δύο προηγούμενα σε μία προσπάθεια να βελτιώσουμε το SU(5) μοντέλο παίρνοντας την υπερσυμμετρική επέκτασή του, με αποτέλεσμα να προκύψει ένα βιώσιμο μοντέλο ενοποίησης. Τέλος, το τελευταίο κομμάτι αποτελεί ένα μαθηματικό παράρτημα που αφορά κυρίως τη Θεωρία Ομάδων και τη Θεωρία Αναπαραστάσεων. Η ύπαρξή του κρίθηκε απαραίτητη καθώς σε αυτό περιγράφονται σημαντικές διαδικασίες που παραλείπονται από το κυρίως σώμα της εργασίας για λόγους συνοχής.