Συμπλήρωμα Schur σε παράλληλες αρχιτεκτονικές πολλαπλών GPU/CPU πυρήνων. Εφαρμογή στη μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων. - Οικονόμου, Μάριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών, 2014)
Η εργασία αυτή πραγματεύεται την μελέτη μιας παράλληλης εφαρμογής για την επίλυση προβλημάτων πεπερασμένων στοιχείων. Αναλυτικότερα, λύνεται το πρόβλημα ελαστικότητας, μιας τριδιάστατης δοκού. Βασικό χαρακτηριστικό της εφαρμογής είναι η χρήση του συμπληρώματος Schur. Εφαρμόζοντας στο αρχικό χωρίο του προβλήματος, μια προσαρμοσμένη διαμέριση, είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθούν μικρότερα και ανεξάρτητα αλγεβρικά συστήματα τα οποία μπορούν να επιλυθούν παράλληλα. Η εφαρμογή αυτή μπορεί να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες των σύγχρονων υβριδικών παράλληλων συστημάτων χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο MPI για την ανταλλαγή δεδομένων. Μπορεί επίσης να αξιοποιήσει τις ανεπτυγμένες δυνατότητες των GPU ώστε να επιτύχει πολύ καλύτερους χρόνους εκτέλεσης σε σχέση με τα συστήματα που χρησιμοποιούν μόνο CPUs. Παρουσιάζονται μετρήσεις χρόνων και επιτάχυνσης της εφαρμογής για διάφορα σενάρια, από 2 επεξεργαστών μέχρι και συνδυασμό 2 GPUs μαζί με 8 CPUs. Αναλύεται η απόδοση του παράλληλου μοντέλου και αποτυπώνονται οι απαιτήσεις μιας διαμέρισης που οδηγεί σε επιτάχυνση της επίλυσης.