Χρηματοοικονομική διαχείριση των επιχειρήσεων νέων τεχνολογιών και πληροφορικής με υπολογιστικές μεθόδους - Σημαντηράκη, Άννα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2014)
Η μετάβαση από τη βιομηχανική εποχή στην εποχή της πληροφορίας συνεπάγεται την έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση τόσο σε επίπεδο επιχειρήσεων και οργανισμών, όσο και σε επίπεδο κρατών, αποτελώντας απαραίτητη προϋπόθεση επιβίωσης και εξέλιξης. Οι επιχειρήσεις λειτουργώντας πλέον σ’ ένα παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον που αλλάζει και διαφοροποιείται µε ταχύτατους ρυθμούς, αντιλήφθηκαν ότι προκειμένου να είναι ανταγωνιστικές και βιώσιμες πρέπει να μπορούν να αντλούν πλήθος πληροφοριών, να αναλύουν και να επεξεργάζονται τα δεδομένα τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης. Αναπτύχθηκαν λοιπόν νέες τεχνικές και επιστήμες προκειμένου να καλύψουν και να υποστηρίξουν την προσπάθεια αυτή των επιχειρήσεων. Η χρηματοοικονομική επιστήμη συνδυασμένη με τα πληροφοριακά συστήματα και τα μαθηματικά είναι οι νέες και ταχύτατα αναπτυσσόμενες επιστήμες που έρχονται να συνδράμουν και να υποβοηθήσουν στο έργο της διοίκησης των επιχειρήσεων. Η χρηματοοικονομική ανάλυση αποτελεί σημαντικό εργαλείο εξαγωγής συμπερασμάτων, σχετικά με την ευρωστία, τη φερεγγυότητα και τη δυναμική των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε ένα ανταγωνιστικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο εσωτερικό και διεθνές οικονομικό γίγνεσθαι. Οι χρηματοοικονομικοί δείκτες αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του συστήματος πληροφόρησης των ηγετικών στελεχών της επιχείρησης και είναι για τη διοίκηση αυτής «εκ των ών ουκ άνευ» [Weston & Brigham, 1986]. Για όλες τις επιχειρήσεις είναι πολύ σημαντικός ο υπολογισμός και η παρακολούθηση της εξέλιξης των τιμών των χρηματοοικονομικών δεικτών και αποτελεί ακόμα επιτακτικότερη ανάγκη, αν θέλουν να μη βρεθούν ξαφνικά σε πρωτόγνωρες δυσμενείς καταστάσεις και απαιτηθεί να λάβουν στρατηγικές αποφάσεις υπό συνθήκες έντονης πίεσης. Για το λόγο αυτό κάθε επιχείρηση με τη βοήθεια του ισολογισμού και της κατάστασης αποτελεσμάτων χρήσεως, που συντάσσει κάθε χρόνο, χρειάζεται να προχωρήσει στην επεξεργασία τους για τον υπολογισμό των χρηματοοικονομικών της δεικτών. Σήμερα γίνονται ιδιαίτερες προσπάθειες ανάπτυξης σύγχρονων εργαλείων, που βάσει των διαθέσιμων στοιχείων των λογιστικών καταστάσεων, θα είναι επαρκή στην χρηματοοικονομική αξιολόγηση των επιχειρήσεων. Στα πλαίσια της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής αναλύθηκε η σημασία της εταιρικής ρευστότητας καθώς και η χρηματοοικονομική ανάλυση των εταιρειών του τεχνολογικού κλάδου για τα έτη 2006 έως και 2011. Η χρήση των αριθμοδεικτών συνοδεύτηκε με στατιστική ανάλυση, ώστε να απαλειφθούν με ακρίβεια κάποιοι αριθμοδείκτες, και να υπάρξει καλύτερη ανάλυση.