Αναχαίτιση βιολογικής επεξεργασίας υπόγειων υδάτων για την απομάκρυνση εξασθενούς χρωμίου σε ανοξικές – αναερόβιες συνθήκες - Κούτουλα, Κυριακή (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών.Τομέας Υδάτινων Πόρων και Περιβάλλοντος - Εργαστήριο Υγειονομικής Τεχνολογίας (Ε.Υ.Τ.), 2014)
Εισαγωγή-Κίνητρο Το χρώμιο, σκληρό μέταλλο, βρίσκεται σε διάφορες μορφές με πιο συνήθεις το τρισθενές και το εξασθενές. Το εξασθενές, η πιο τοξική και ισχυρά οξειδωτική μορφή του χρωμίου και αυτό για το οποίο γίνεται αναφορά στην συγκεκριμένη μεταπτυχιακή εργασία, προέρχεται κυρίως από ανθρωπογενείς δραστηριότητες και διάφορες βιομηχανίες, οι οποίες το ελευθερώνουν στον αέρα και στο καθαρό νερό. Στην περίπτωση διάθεσης από βιομηχανίες ανεπεξέργαστων αποβλήτων που περιέχουν Cr(VI) σε υδάτινους αποδέκτες, τα επίπεδα του στα ύδατα του αποδέκτη και στα υπόγεια ύδατα μπορεί να φτάσουν μερικές δεκάδες μg/l, όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε στον ημερήσιο τύπο για τα νερά της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού, τα οποία αντλούνται και χρησιμοποιούνται για ανθρώπινη κατανάλωση και άρδευση.