Διερευνώντας χωρικότητες και γεωγραφίες εξαιρέσεων στις διαδρομές του προσφυγικού πληθυσμού - Χατζηαθανασίου, Αθηνά (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2015)
Η παρούσα έρευνα πραγματεύεται το ζήτημα της (ανα)παραγωγής εξαιρέσεων, με την έννοια του αποκλεισμού, και της συγκρότηση ταυτοτήτων –ατομικών, συλλογικών, χωροχρονικών– μέσα από τη διαδικασία αυτή, στο πλαίσιο της βιοπολιτικής διαχείρισης του πληθυσμού. Το ενδιαφέρον της έρευνας εστιάζει στην πληθυσμιακή ομάδα των προσφύγων και αιτούντων άσυλο και χωρικά, στο αστικό περιβάλλον της πόλης της Αθήνας, αν και διαχέεται σε διαφορετικές χωρικές κλίμακες. Το προς εξέταση ερώτημα είναι το αν και κατά πόσο ο αποκλεισμός, χωρικός και κοινωνικός, στην ακραία έκφανσή του μπορεί να νοηθεί και να βιωθεί ως εγκλεισμός. Η προσέγγιση των παραπάνω ζητημάτων είναι χωροχρονική, καθώς ο χώρος σε άμεση συνομιλία με το χρόνο, αποτελεί το αναλυτικό πλαίσιο που χρησιμοποιείται προκειμένου να μελετηθούν οι γεωγραφίες και χωρικότητες εξαιρέσεων που η βιοπολιτική διακυβέρνηση (ανα)παράγει μέσω του νόμου και των μηχανισμών ασφαλείας και πιο ειδικά, προκειμένου να ανιχνευτούν τέτοιες εξαιρέσεις στην εμπειρία του προσφυγικού πληθυσμού. Ως βασική μέθοδος επιλέγεται η ποιοτική έρευνα και ως εργαλείο παραγωγής δεδομένων οι βιογραφικές συνεντεύξεις με πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Στόχος είναι, μέσω των αφηγήσεων, να διερευνηθούν οι ιδιοτυπίες της κοινωνικής πραγματικότητας έτσι όπως βιώνονται από τη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα αλλά και οι εμπειρίες και οι καθημερινές πρακτικές της, ως συνιστώσες συγκρότησης τόσο του χώρου όσο και των ταυτοτήτων. Η σύνθεση των ευρημάτων της έρευνας πεδίου γίνεται με άξονα την πόλη και την καθημερινή ζωή σε αυτήν και μάλιστα, με όρους κινητικότητας και ροών, οι οποίες διατρέχουν το χώρο σε διάφορες κλίμακες, γεωγραφικές και χωροκοινωνικές.