Εφαρμογή Μηχανικής Μάθησης στην Ανάλυση Άποψης Κειμένων στον Θεματικό Τομέα των Τουριστικών Επιχειρήσεων - Γκιόκας, Οδυσσέας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Τεχνολογίας Πληροφορικής και Υπολογιστών, 2015)
Η παρούσα διπλωματική πραγματεύεται το πρόβλημα του Sentiment Analysis δηλαδή την αυτόματη κατηγοριοποίηση ενός κειμένου ως θετικό ή αρνητικό με γνώμονα την άποψη του συγγραφέα πάνω στο θέμα του κειμένου και ιδιαίτερα σε κείμενα που αφορούν κριτικές ξενοδοχείων. Αφού οριστεί το θεωρητικό υπόβαθρο του προβλήματος, επιλέγονται τρεις μέθοδοι (αλγόριθμοι) για να εκπαιδευτεί ένα σύστημα σε αυτήν την αυτόματη κατηγοριοποίηση. Συγκεκριμένα επιλέγονται ο αλγόριθμος Naive Bayes, μία τροποποίηση του Hidden Markov Model που ονομάζεται Lexicalised Hidden Markov Model Integrating Part-of-Speech και Νευρωνικά Δίκτυα. Στον αλγόριθμο Naive Bayes δοκιμάσαμε μερικές παραλλαγές του, με διαφοροποιήσεις κάθε φορά στο ποιες λέξεις συμπεριλαμβάνονται αναφορικά με την συχνότητα τους και το μήκος τους, αν χρησιμοποιούνταν σκέτες λέξεις ή και n-grams και το πως γινόταν ο χωρισμός των λέξεων μεταξύ τους. Στην τροποποίηση του Hidden Markov Model επιλέχθηκε ένα σύνολο από χαρακτηριστικά (tags) και εφαρμόστηκε ένα πιο ειδικό πεδίο του Sentiment Analysis, το Aspect Based Sentiment Analysis. Στα Νευρωνικά Δίκτυα εφαρμόστηκαν υλοποιήσεις για one-layer και three-layer perceptrons και έγιναν πειράματα με διαφορετικές τιμές στις παραμέτρους του μοντέλου ώστε να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα.