Πειραματική Μελέτη Ροής γύρω από Αεροτομή που εκτελεί Περιστροφική Ταλάντωση - Γκιόλας, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Ρευστών. Εργαστήριο Αεροδυναμικής, 2014)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία περιγράφονται πειραματικές μελέτες σχετικά με την τοπολογία της ροής, την παραγωγή στροβιλωδών δομών στην ακμή εκφυγής και την μη μόνιμη αεροδυναμική συμπεριφορά μιας επίπεδης πλάκας που υπόκειται σε pitching (πρόνευση) σε ελεύθερο ρεύμα και σε αριθμό Reynolds περίπου ίσο με 12000. Λαμβάνουμε υπόψη την επίδραση της μεταβαλλόμενης συχνότητας για διαφορετικές συναρτήσεις της γωνιάς πρόσπτωσης συναρτήσει του χρόνου. Αρχικά μελετήθηκε η περίπτωση συμμετρικής κίνησης της αεροτομής στην οποία η εξίσωση της ανηγμένης γωνιάς πρόσπτωσης είναι ημιτονοειδής ταλάντωση από -6 ως +6 μοίρες και από -12 ως +12. Στη συνέχεια μελετήθηκε η ασύμμετρη περίπτωση από -6 ως +22 μοίρες με μέση τιμή 8 και πλάτος ταλαντωσης 14. Η αδιάστατη συχνότητα k λαμβάνει τις τιμές {0.02 , 0.10} και ο αριθμός Strouhal {0.0067 , 0.033}. Στόχος της διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση της μορφής του ομόρρου και της τοπολογίας της ροής κατάντι της αεροτομής, καθώς επίσης και των παραμέτρων που την επηρεάζουν. Σε δεύτερο επίπεδο στόχος είναι η κατανόηση και, εάν είναι εφικτή, η ποσοτικοποίηση των δυνάμεων που παράγονται εξαιτίας της μορφής του ομόρρου