Στοχαστική οπτική παρακολούθηση αντικειμένου - Ζαμπογιάννης, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Σημάτων, Ελέγχου και Ρομποτικής, 2014)
Η οπτική παρακολούθηση αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερου πρακτικού ενδιαφέροντος προβλήματα του επιστημονικού πεδίου της Όρασης Υπολογιστών και αντικείμενο εντατικής έρευνας. Στόχος της παρακολούθησης είναι ο χωρικός εντοπισμός, σε κάθε χρονική στιγμή μιας ακολουθίας βίντεο, ενός ή περισσότερων κινούμενων αντικειμένων, είτε στον τρισδιάστατο χώρο της ορατής σκηνής είτε στο επίπεδο της εικόνας. Συστήματα που υλοποιούν αλγορίθμους οπτικής παρακολούθησης χρησιμοποιούνται ευρέως σε εφαρμογές επιτήρησης, αναγνώρισης ενεργειών, αυτόματης πλοήγησης και διεπαφών ανθρώπου-μηχανής (HCI).