Συγκριτική Μελέτη Αρχιτεκτονικών Σχεδίασης Διαδικτυακών Υπηρεσιών (Web Services) - Βόρδος, Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών, 2014)
Σκοπός αυτής της διπλωματικής είναι η συγκριτική μελέτη των δύο κύριων αρχιτεκτονικών μοντέλων ανάπτυξης διαδικτυακών υπηρεσιών και εφαρμογών, RΕSTful και SOAP Web Services. Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 έχουν προταθεί και υλοποιηθεί δύο νέες τεχνολογίες/αρχιτεκτονικές για να δώσουν λύση στα προβλήματα ευχρηστίας και λειτουργικότητας των ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Η πρώτη με το όνομα Representational State Transfer – REST ή RESTful, προτάθηκε από τον Roy Fielding στο πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής το 2000. Οι υπηρεσίες που παρέχει η εν λόγω αρχιτεκτονική είναι γνωστές ως REST Services. Η δεύτερη με το όνομα Simple Object Access Protocol – SOAP προτάθηκε το 1998 από τους Dave Winer, Don Box, Bob Atkinson, and Mohsen Al-Ghosein για την Microsoft. Μέσα από την αρχιτεκτονική των τεχνολογιών αυτών ορίζεται ένα σύνολο από προδιαγραφές και κανόνες με τους οποίους είναι δυνατή η δημιουργία και η παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέσα στο Διαδίκτυο με αρκετά απλό τρόπο. Η τεχνολογία των υπηρεσιών διαδικτύου (Web Services, REST Services) αφορά συνήθως στους προγραμματιστές εφαρμογών στο Διαδίκτυο και όχι στους απλούς χρήστες και χειριστές ηλεκτρονικών υπολογιστών. H εργασία αυτή αρχικά αναφέρεται στο τι είναι οι Υπηρεσίες Διαδικτύου, πως υλοποιούνται και τι αυτές προσφέρουν. Στα επόμενα δύο κεφάλαια γίνεται μία λεπτομερής αναφορά στις επικρατούσες αρχιτεκτονικές Υπηρεσιών διαδικτύου, καθώς και τις αντιπροσωπευτικές υλοποιήσεις αυτών SOAP και REST με αναφορές στα τεχνικά χαρακτηριστικά τους. Με τον όρο Υπηρεσίες Διαδικτύου ή Υπηρεσίες Ιστού ή Web Services εννοούμε τις υπηρεσίες που καλύπτουν και οι δύο τεχνολογίες REST και SOAP. Παράλληλα, επιχειρείται η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων και των δύο, στηριζόμενοι στη διεθνή βιβλιογραφία και αρθρογραφία, ενώ ακολούθως γίνεται μία σύγκριση αυτών των δύο τεχνολογιών/αρχιτεκτονικών, βασιζόμενοι σε παλαιότερες μελέτες της ακαδημαϊκής και όχι μόνο κοινότητας. Στα πλαίσια της εργασίας αναπτύχθηκε εφαρμογή σε γλώσσα προγραμματισμού JAVA για την τεκμηρίωση των συμπερασμάτων της εργασίας.