Σχεδίαση και αξιολόγηση συστήματος εν τω βάθει εγκεφαλικής διέγερσης κλειστού βρόχου για κινητικές και ψυχιατρικές διαταραχές - Δεληγιάννης, Νικόλαος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών, 2015)
Σε αντίθεση με την τυποποιημένη μορφή συνεχούς εν τω βάθει εγκεφαλικής διέγερσης που χρησιμοποιείται κλινικά για την αντιμετώπιση κινητικών και ψυχιατρικών διαταραχών, σε ένα σύστημα κλειστού βρόχου τα χαρακτηριστικά της διέγερσης διαμορφώνονται σε πραγματικό χρόνο ανάλογα με την κλινική κατάσταση του ασθενή, όπως αυτή συλλαμβάνεται από προκαθορισμένους νευροφυσιολογικούς βιοδείκτες. Η επικύρωση της αποτελεσματικότητας αυτού του συστήματος θα ισοδυναμούσε τόσο με την ελαχιστοποίηση των ενεργειακών απαιτήσεων που σχετίζονται με την εφαρμογή της εν τω βάθει εγκεφαλικής διέγερσης, όσο και με τη σταδιακή εκτόπιση της ιδιαίτερα χρονοβόρας διαδικασίας μετεγχειρητικού κλινικού προγραμματισμού. Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η σχεδίαση και βελτιστοποίηση ενός συστήματος εν τω βάθει εγκεφαλικής διέγερσης κλειστού βρόχου με χρήση μοντελοποίησης στοχαστικής δυναμικής, καθώς και η προσαρμογή του συστήματος αυτού σε δεδομένα διεγχειρητικών μικροηλεκτροδιακών καταγραφών, για την αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον και της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής.