Ευθύγραμμοι κινητήρες: Λειτουργία και εφαρμογές - Φούσκης, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία αποτελεί μια αναφορά στον τρόπο λειτουργίας και στις εφαρμογές ενός ιδιαίτερου τύπου ηλεκτρικού κινητήρα, του ευθύγραμμου κινητήρα. Ένας ευθύγραμμος κινητήρας είναι μια ηλεκτρική μηχανή στην οποία η κίνηση μεταξύ δρομέα και στάτη είναι ευθύγραμμη. Η επίτευξη της πρόωσης του κινούμενου μέρους της μηχανής επιτυγχάνεται μέσω της ανάπτυξης δύναμης ώθησης σε αντίθεση με τη ροπή περιστροφής που εμφανίζεται σε έναν περιστροφικό κινητήρα. Αρχικά γίνεται εισαγωγή στους ευθύγραμμους κινητήρες. Αναλύονται τα χαρακτηριστικά τους, τα είδη τους ενώ γίνεται και μια σύγκριση με τους περιστροφικούς κινητήρες. Επιπλέον γίνεται παρουσίαση των όποιων πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων παρουσιάζει η χρήση ευθύγραμμων κινητήρων. Στη συνέχεια πραγματοποιείται μια πιο εξειδικευμένη ανάλυση των δύο πιο διαδεδομένων τύπων ευθύγραμμων κινητήρων: Των σύγχρονων και των επαγωγικών. Παρουσιάζονται τα ισοδύναμα κυκλώματα καθώς και τα πιο χαρακτηριστικά τους μεγέθη όπως η δύναμη ώθησης, η ισχύς και η δύναμη ανάρτησης. Τέλος γίνεται αναφορά στις εφαρμογές των ευθύγραμμων κινητήρων. Η μεγαλύτερη χρήση τους συμβαίνει στον τομέα των μεταφορών κυρίως στην πρόωση ηλεκτρικών τρένων. Επιπλέον παρουσιάζονται και άλλες τους εφαρμογές όπως στην ιατρική και στη βιομηχανία.