Μελέτη της μικροδομής και της συμπεριφοράς σε διάβρωση συγκολλήσεων τόξου και υβριδικών συγκολλήσεων Laser – Τόξου - Μπάκας, Αθανάσιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θαλάσσιων Κατασκευών. Εργαστήριο Ναυπηγικής Τεχνολογίας, 2015)
Στα πλαίσια της παρούσας διπλωματικής εργασίας μελετήθηκε η συμπεριφορά σε διάβρωση του χάλυβα υψηλής αντοχής ΑΗ36 και συγκολλήσεών του μετά από έκθεση δοκιμίων σε συνθήκες επιταχυνόμενης γήρανσης. Μελετήθηκαν δύο ειδών συγκολλήσεις : Hybrid Laser - Arc Welding , FCAW. Στο θεωρητικό μέρος της εργασίας παρατίθενται διεξοδικά πληροφορίες για τις συγκολλήσεις τήξης που χρησιμοποιήθηκαν στα υπό μελέτη δοκίμια (LBW,GMAW,FCAW) και για την υβριδική συγκόλληση laser-τόξου και τη μέθοδο Tandem MIG/MAG. Επίσης περιέχεται κεφάλαιο για τις μορφές διάβρωσης συγκολλήσεων ανθρακούχων και κραματωμένων χαλύβων και τους τρόπυς προστασίας αυτών. Στο πειραματικό μέρος υπάρχει αναλυτική περιγραφή της πειραματικής διαδικασίας που ακολουθήθηκε : έκθεση των δοκιμίων σε συνθήκες επιταχυνόμενης γήρανσης, μετρήσεις απώλειας βάρους και υπολογισμοί ρυθμού διάβρωσης, μικροσκληρομετρήσεις και οπτική μικροσκοπία. Επίσης έγινε μια προσπάθεια ψηφιακής αποτύπωσης της επιφάνειας διαβρωμένου δοκιμίου και σύγκρισής της με την επιφάνεια δοκιμίου πριν την έκθεση στο περιβάλλον διάβρωσης, μέσω τρισδιάστατης σάρωσης με χρήση λευκού δομημένου φωτός. Τέλος, μετά από την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και των παρατηρήσεων , παρατίθενται τα ουσιαστικότερα συμπεράσματα που εξάγονται από την εκπόνηση της παρούσας εργασίας.