Σχήματα διαμόρφωσης ανώτερης τάξης σε υπολογιστικά κέντρα - Παληογιάννης, Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών, 2014)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετούνται οπτικές διατάξεις διαμόρφωσης και αποδιαμόρφωσης πληροφορίας με ανώτερα σχήματα διαμόρφωσης καθώς και δύο τοπολογίες ενεργών οπτικών καλωδίων που μεταφέρουν οπτικά σήματα με ορθογωνική διαμόρφωση πλάτους (16-QAM) μέσα σε ένα υπολογιστικό κέντρο δεδομένων. Πέρα από το σχεδιασμό των τοπολογιών αυτών, παρουσιάζονται ακόμα τα αποτελέσματα της προσομοίωσης λειτουργίας αυτών των οπτικών διατάξεων μέσω απεικόνισης διαφόρων μορφών του διαμορφωμένου οπτικού σήματος, πλήθους διαγραμμάτων καθώς και πινάκων των βασικών μετρητικών μεγεθών.