Διερεύνηση των δυνατοτήτων των μη επανδρωμένων συστημάτων αεροφωτογράφισης - Οικονόμου, Χρυσούλα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Τοπογραφίας. Εργαστήριο Φωτογραμμετρίας, 2014)
Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση των δυνατοτήτων των μη επανδρωμένων συστημάτων αεροφωτογράφισης και η συμβολή τους στη Φωτογραμμετρία. Περιγράφεται μια καινούρια μέθοδος φωτογραμμετρικών εργασιών που έχει βρει μεγάλη διάδοση τα τελευταία χρόνια. Η μέθοδος αυτή ακολουθεί τη φωτογραμμετρική διαδικασία χρησιμοποιώντας ως φορείς λήψης εικόνων μικρές μη επανδρωμένες εναέριες πλατφόρμες, στις οποίες ενσωματώνονται, συνήθως, απλές ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές. Στο πρώτο κεφάλαιο, παρουσιάζονται οι υπάρχουσες κατηγοριοποιήσεις των συστημάτων που κυκλοφορούν και η εξέλιξή τους στην πάροδο των χρόνων. Στο δεύτερο κεφάλαιο, παρουσιάζονται και συγκρίνονται όλα τα είδη μη επανδρωμένων πλατφορμών που προσφέρονται για χαρτογράφηση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα σύγχρονα συστήματα. Αναλύονται τα βασικά χαρακτηριστικά που τα διαφοροποιούν και επιλέγονται κάποια αντιπροσωπευτικά εμπορικά συστήματα, προκειμένου να διαπιστωθούν οι ομοιότητες και οι διαφορές μεταξύ των κύριων κατηγοριών. Επισημαίνονται επίσης, τα πλεονεκτήματα και οι αδυναμίες τους. Στο τρίτο κεφάλαιο, εξετάζεται η χρησιμότητά τους σε διάφορες εφαρμογές και παρουσιάζονται ενδεικτικές περιπτώσεις μελέτης. Στο τέταρτο κεφάλαιο, χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα που προέρχονται από τις εργασίες του Εργαστηρίου Φωτογραμμετρίας για την υποστήριξη της αρχαιολογικής ανασκαφής στον οικισμό των Βασιλικών στον αρχαιολογικό χώρο της Κυμισάλας στη Ρόδο, για την αξιολόγηση και την σύγκριση των φωτογραμμετρικών προϊόντων που μπορούν να παραχθούν από αυτά. Για την επεξεργασία των εικόνων χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό Photoscan. Στο τελευταίο κεφάλαιο, συνοψίζονται όλα τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την διερεύνηση που πραγματοποιήθηκε, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο.