Αλληλεπίδραση Ακτινοβολίας laser με Αρχαία Νομίσματα και Μεταλλικά Αντικείμενα Πολιτισμικής Κληρονομιάς - Τσιλίκας, Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τομέας Φυσικής, 2014)
Στην εργασία που ακολουθεί, γίνεται μία προσπάθεια να μελετηθεί η αλληλεπίδραση ακτινοβολίας laser υπεριώδους ορατού υπέρυθρου και βαθύ υπέρυθρου με νομίσματα από τις συλλογές του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών όπως επίσης και γενικότερα μεταλλικών αντικειμένων και τεχνουργημάτων. Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η βελτίωση των μεθόδων καθαρισμού και συντήρησης νομισμάτων με χρήση ακτινοβολίας laser, συνεισφέροντας έτσι και στον ευρύτερο τομέα συντήρησης αρχαίων μεταλλικών τεχνουργημάτων. Η έρευνα αρχικά έγινε σε νεότερα νομίσματα που διέθεταν παρόμοια χαρακτηριστικά (κράμα, διάβρωση) με τα αργυρά και χάλκινα αρχαία νομίσματα, που παραχωρήθηκαν από το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών, και εκδόθηκαν σε τρείς διαφορετικές ιστορικές περιόδους, την αρχαιοελληνική, τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή. Οι διαδικασίες καθαρισμού πραγματοποιήθηκαν με ένα Q-switched Nd :YAG Laser (532nm, 355nm, 266nm) και με ένα Q-switched Nd :YAG Laser 1064 nm (της εταιρείας EL.EN) με χρονική διάρκεια παλμού 6ns. Επίσης χρησιμοποιήθηκαν ένα Er:YAG 2.94 μm ένα ΤΕΑ-CO2 10.6 μm και ένα Ruby 694 nm όπως επίσης και Nd:YAG free (532 nm,1064 nm της εταιρείας EL.EN)σε υγρές και ξηρές συνθήκες, με απευθείας ακτινοβόληση ή με ηλεκτρονικό σύστημα μικρομετακίνησης. Επίσης ερευνήθηκε με τα ίδια μήκη κύματος και συσκευές laser η αλληλεπίδραση της ακτινοβολίας με ναυπηγικό χάλυβα καθώς και με επιλεγμένα μεταλλικά αντικείμενα. Οι διαγνωστικές μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για την μελέτη των αποτελεσμάτων και την εξαγωγή συμπερασμάτων ήταν με SEM-EDS,XRF και LIBS Αρχικά, στον πρόλογο, ορίζεται η διαδικασία συντήρησης και τα βασικά στάδια που αυτή περιλαμβάνει. Εν συνεχεία, αναδεικνύεται η συμβολή της χρήσης Laser στην επιστήμη της συντήρησης και αποκατάστασης των υλικών και τα πλεονεκτήματά της έναντι άλλων τεχνικών. Αναφέρονται επίσης οι βασικές δεοντολογικές αρχές, που διέπουν το επάγγελμα του συντηρητή και παρατίθεται το ισχύον ελληνικό νομικό πλαίσιο. Το κυρίως σώμα της εργασίας περιλαμβάνει την παρουσίαση και διεξοδική ανάλυση (τεκμηριωμένη με αποτελέσματα μετρήσεων και φωτογραφικό υλικό) δύο κύκλων πειραμάτων με νεότερα νομίσματα (χρονολογημένα μετά το 1836). Δύο κύκλους πειραμάτων με αρχαία νομίσματα, καθώς και ένα κύκλο με βιομηχανικά-ναυπηγικά μέταλλα και ένα με μεταλλικά αντικείμενα.