Μελέτη φωτισμού Τείχους Δυμαίων στον Άραξο Αχαΐας - Παναγοπούλου, Χρυσούλα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος, 2015)
Ο σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη φωτισμού του Τείχους Δυμαίων που βρίσκεται στον Άραξο Αχαΐας. Το Τείχος Δυμαίων ή Κάστρο Καλογριάς έχει μήκος 250 μέτρα και σωζόμενο ύψος έως 8.4 μέτρα. Για την φωτοτεχνική μελέτη χρησιμοποιήθηκε το πρόγραμμα φωτομετρίας RELUX Professional 2007. Το παραπάνω λογισμικό είναι κατάλληλο για μελέτες φωτισμού εξωτερικών χώρων. Για τη μελέτη φωτισμού του Τείχους Δυμαίων, όπως και κάθε μνημείου ή ιστορικού κτιρίου λαμβάνονται υπόψη κάποιες βασικές αρχές και κανόνες φωτισμού. Αρχικά γίνεται αναγνώριση του χώρου, συλλέγονται όλα τα υπάρχοντα σχέδια από τα οποία προκύπτουν οι διαστάσεις του μνημείου και μελετώνται τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του, με σκοπό να γίνει ο σωστός σχεδιασμός φωτισμού. Έπειτα σχεδιάζεται το τρισδιάστατο μοντέλο του μνημείου στο πρόγραμμα φωτομετρίας, όπως έγινε και στο Τείχος Δυμαίων, και επιλέγονται τα φωτιστικά σώματα και οι φωτεινές πηγές ανάλογα με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα φωτισμού. Καθοριστικοί παράγοντες για την επιλογή των παραπάνω είναι, το σχήμα και τα υλικά του μνημείου, η τεχνική ανάδειξης που έχει επιλεγεί και τα στοιχεία που πρέπει να τονιστούν ιδιαίτερα. Μετά την επιλογή των φωτιστικών σωμάτων πραγματοποιείται η προσομοίωση φωτισμού στο RELUX, η οποία δε δίνει μόνο την δυνατότητα μιας εποπτικής εικόνας, του προς μελέτη αντικειμένου, αλλά υπάρχει και ο υπολογισμός του επιπέδων φωτισμού. Στη συγκεκριμένη εργασία παρουσιάζεται επιπρόσθετα η μελέτη φωτισμού του περιβάλλοντος αρχαιολογικού χώρου του Τείχους Δυμαίων, δηλαδή των μονοπατιών και του ασφαλτοστρωμένου δρόμου που οδηγούν προς το μνημείο, προκειμένου να είναι δυνατή η επίσκεψη του χώρου ακόμα και τις βραδινές ώρες. Έτσι επιτυγχάνεται μία ολοκληρωμένη μελέτη φωτισμού που έχει ως στόχο την ανάδειξη της μεγαλοπρέπειας του Τείχους αλλά και την ασφαλή περιήγηση του εντός του αρχαιολογικού χώρου.