Υδρολογική προσομοίωση της λεκάνης απορροής του Ρέματος Ραφήνας με τη χρήση του HEC-HMS - Ραγκούσης, Ευθύμιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Έργων Υποδομής και Αγροτικής Ανάπτυξης. Εργαστήριο Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων, 2014)
Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η υδρολογική προσομοίωση της λεκάνης απορροής του ρέματος της Ραφήνας με την χρήση του λογισμικού HEC-HMS. Η περιοχή της Ραφήνας παρουσιάζει έντονο υδρολογικό ενδιαφέρον καθώς οι αλλαγές στις χρήσεις γης και η αλλαγή του φυσικού τοπίου, την καθιστούν περιοχή πλημμυρικού κινδύνου. Πιο συγκεκριμένα, η σημαντική αύξηση της ασυνεχούς αστικής δόμησης και η καταστροφή των δασών από πυρκαγιές με τελευταία αυτήν του 2009 αλλά και η σημαντική παρουσία των καλλιεργειών στην πεδιάδα των Σπάτων, δημιουργούν συνεχώς εναλλασσόμενες συνθήκες για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Επιπλέον, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι γεωλογικές και γεωμορφολογικές συνθήκες. Στην περιοχή μελέτης δρα το Υδρολογικό Παρατηρητήριο Αθηνών (ΥΠΑ), του οποίου στοιχεία όπως βροχομετρικά και πλημμυρογραφικά δεδομένα συλλέχθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν στην εργασία. Για την γεωχωρική προσομοίωση της περιοχής χρησιμοποιήθηκε το πρόγραμμα ArcGis 10.1 στην προέκταση ArcMap με την επιπλέον προσθήκη της εργαλειοθήκης HEC-GeoHMS. Μέσω αυτών δίνεται η δυνατότητα χρησιμοποιώντας το Ψηφιακό Μοντέλο Εδάφους (ΨΜΕ) και το προϋπάρχον συνθετικό υετόγραμμα και σχήμα λεκάνης απορροής, να εξάγουμε το υδρολογικό μοντέλο της περιοχής. Το αποτέλεσμα της προσομοίωσης αυτής είναι μια γεωγραφικά καθορισμένη λεκάνη απορροής με προσδιορισμένο σχήμα, υψόμετρα, μέγιστα μήκη ροής, αριθμό υπολεκανών (δημιουργήθηκαν πέντε υπολεκάνες) και υδρογράφημα. Στην συνέχεια το μοντέλο εισήχθη στο πρόγραμμα υδρολογικής προσομοίωσης HEC-HMS, όπου με την εισαγωγή των δεδομένων του ΥΠΑ προσομοιώθηκαν επεισόδια βροχής διαφορετικών εντάσεων και διαρκειών. Ο υπολογισμός των απωλειών των υπολεκανών έγινε με την μέθοδο της SCS όπου προσδιορίστηκαν οι συντελεστές Curve Numbers (CN) για την κάθε υπολεκάνη. Για την προσομοίωση εισήχθησαν επίσης δεδομένα υπολογισμού του χρόνου συρροής των υπολεκανών (SCS Transform) αλλά και του μοντέλου διόδευσης των υδατορευμάτων (Muskingum). Τέλος, το συνθετικό υετόγραμμα σχεδιασμού SCS χρησιμοποιήθηκε για τον υπολογισμό της άμεσης απορροής. Στην συνέχεια προσομοιώθηκε πειραματικά μια διαδικασία βελτιστοποίησης του μοντέλου με εξαρτημένες παραμέτρους τους